- Actueel
- Agenda
Ontwerpkracht voor de watertransitie
Conferentie Public Design for Water
Evenement details
-
Datum
18 jun 2025
-
Tijd
9:30 – 17:00 uur
-
Prijs
195 (exclusief BTW)
- Contactpersoon
Ontwerpkracht voor de watertransitie
Water is essentieel voor mens en natuur en nauw verbonden met systemen zoals land, voedsel, energie en ecosystemen waar grote ontwikkelingen plaatsvinden. Het borgen van de waarde van water in deze ontwikkelingen is geen vanzelfsprekendheid en vraagt om een transformatie van denkkaders, structuren, instituties, handelingsperspectieven en werkwijzen. Een ontwerpende aanpak creëert de ruimte om te zoeken naar vernieuwing in denken, doen en organisatie. Public Design for Water gaat over het onderzoeken en ontwerpen voor het hoe van de watertransitie.
We nodigen u van harte uit bij KWR (Nieuwegein) op 17 juni 2025 om u samen met ons onder te dompelen in het denken, doen en ervaren van ontwerpkracht voor collectieve wateropgaven. Deze dag heeft een uniek karakter door ruimte te maken voor verdiepende gesprekken én transformatief leren in deze drie sporen. We gaan de diepte in met toonaangevende wetenschappers en ontwerpers, delen succesverhalen en lessen uit de praktijk van Public Design, maar ervaren ook hoe we middels prikkelende creatieve concepten en gesprekken kunnen omgaan met (innerlijke) waardenspanningen. Wanneer we het ‘onzichtbare’ in onze cultuur – zoals dominante denkwijzen, structuren, normen en werkwijzen – expliciet maken, kunnen we samen reflecteren en transformatief handelen ontwikkelen.
We nodigen wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers, waterbedrijven, ambtenaren, NGO’s en bedrijven uit om mee te denken en ervaringen te delen over het hoe van de watertransitie. Samen bouwen we aan de waterwijze samenleving.
Conferentie Public Design for Water: drie sporen
Denken
In het spoor ‘denken’ leren we over de nieuwste theorieën en methoden om transities en transformaties te begrijpen of om interventies in complexe systemen teweeg te brengen. Het vakgebied dat zich bezighoudt met ontwerpbenaderingen voor transities, transformaties en systemische verandering blijkt momenteel zeer gefragmenteerd en wetenschappelijke consensus gaat óók de praktijk verder helpen. In dit spoor wisselen wetenschappers ideeën, concepten, methoden en empirische inzichten uit over het hoe van de watertransitie en wordt gereflecteerd op de onderzoeksagenda voor de komende jaren.
Voor het spoor ‘denken‘ nodigen we onderzoekers uit om een wetenschappelijke presentatie te geven (Engelstalig). De call for presentations is vanaf nu geopend. Mail vóór 15 maart 2025 je abstract naar Jan Starke, onderzoeker ‘public design voor de watertransitie’, e-mail jan.starke@kwrwater.nl. Meer informatie vind je hier: Public Design for Water Call for Scientific Presentations.
De voertaal in dit spoor is Engels.
Ervaren
In het spoor ‘ervaren’ nemen ontwerpers en kunstenaars de deelnemers mee in transformatieve ervaringen. Leren is essentieel voor verandering, en confrontatie met het (gesimuleerde) falen van bestaande denkkaders of expliciteren van waardenspanningen kan tot verbazing én verwondering leiden. Daarmee scheppen we ruimte voor begrip van het andere perspectief, het herformuleren van de opgaves én vormgeven van creatieve oplossingen. We ontkomen er niet aan om ons eigen gedrag en kernwaarden te bevragen als we vooruit willen komen in de watertransitie. Onze ratio is één instrument voor transformatie, maar in onze innerlijke gevoelswereld zit ook veel informatie verscholen die ons de richting kan wijzen en ons kan waarschuwen voor een gevaarlijke afslag. Welke angst houdt ons (als bestuurders) tegen? Welke verleidingen zijn te groot om te weerstaan?
De voertaal in dit spoor is Nederlands.
Doen
In het spoor ‘doen’ laten we zien hoe een ontwerpende aanpak tot daadwerkelijke transformatie kan leiden. In dit spoor worden succesverhalen gepresenteerd en vertellen praktijkprofessionals, wetenschappers en ontwerpers welke (systeem)barrières zij gezamenlijk overwonnen hebben of nog voor zich zien. Professionals delen ervaringen over hoe ze concrete invulling geven aan de abstracties van een ontwerpende aanpak, zoals reflexief zijn, iteratief benaderen, inclusief en collaboratief werken. Hoe kunnen we ruimte scheppen voor transformatief leren en (her)ontwerp van praktijken? Hoe gaan praktijkvernieuwers om met het implementeren van nieuw gedachtegoed, praktijken, of innovaties als de bestaande institutionele structuren geneigd zijn zich te reproduceren? Welke handelingsperspectieven, strategieën en vaardigheden kunnen helpen bij het afbreken en loslaten van de structuren en toestanden waar we van weg willen bewegen?
De voertaal in dit spoor is Nederlands.
Meer informatie en kosten
De deelnemerskosten van dit evenement bedragen 195,- excl. BTW. Meer informatie over de inhoud van het dagprogramma volgt in de loop van het jaar.