Nieuws

Jonge generatie ontwikkelt toekomstige taal voor onze relatie met water

Langs de weg van Generational and Radical Rethinking zijn jonge waterprofessionals aan het werk om de relatie met water opnieuw en duurzaam vorm te geven, onder meer door te onderzoeken hoe onze relatie met water gevat is in de taal die we hiervoor gebruiken. 

In mei 2024 ging het GRROW-lab van start, gericht op waterprofessionals en -onderzoekers onder 35 jaar uit de Nederlandse en Vlaamse watersector. Met hun frisse blik buigen ze zich over vragen als: Hoe ziet onze relatie met (drink)water eruit? Wat moet er veranderen en wat willen we juist behouden? 

Werken aan de toekomst van water

GRROW staat voor Generational and Radical Rethinking of the Watersector en werd een begrip tijdens het eerste GRROW-project van 2021-2023. Toen ontwikkelden 70 jonge waterprofessionals samen – en in dialoog met collega’s uit oudere generaties – drie toekomstbeelden voor de drinkwaterketen: collectieve keten, water op maat en lozers zijn losers. Zo verbonden de deelnemers en hun netwerken zich met elkaar, met anderen in de waterwereld en met de toekomst van de watersector – en dat beviel aan alle kanten. 

Een duurzame relatie met drinkwater

In het vervolgproject, GRROW-lab, zijn de deelnemers op zoek naar een duurzame relatie met (drink)water. Het GRROW-lab werkt in cycli van anderhalf jaar aan een paradigma in de waterketen, een aanpak die ontwikkeld is tijdens het eerdere GRROW-project. In het GRROW-lab staat het paradigma ‘drinkwater’ ter discussie en onderzoeken de jonge professionals gezamenlijk hoe onze relatie met water gevat is in de taal die we hiervoor gebruiken. In dit Public Design onderzoek identificeren, heroverwegen, herontwerpen en interpreteren de deelnemers in diverse workshops de uitgangspunten waarop dit gedachtepatroon is gebouwd. Wat is bruikbaar? Wat moet anders?

De methodiek toegepast in het GRROW lab, ontwikkeld in het GRROW-project

Ruim 50 deelnemers startten in juni 2024 een intergenerationele dialoog met experts uit hun eigen organisaties over de verschillende toepassingen en het belang van (drink)water en over de bijbehorende verantwoordelijkheden van het waterbedrijf. KWR’s Nicolien van Aalderen over dit proces: “Deze intergenerationele dialoog liet zien dat water veel waarden voor ons vervult, maar dat dit niet altijd gereflecteerd wordt in de manier waarop we hierover praten en hoe we dit gebruiken. Daarom werkt het GRROW-lab deze keer niet aan toekomstbeelden, maar aan een nieuwe taal voor water. Deze nieuwe woorden vormen het startpunt voor onze toekomstige relatie met water!”  

Intergenerationele dialoog over water

Voor de intergenerationele dialoog sprak het GRROW-lab team verder met Deltacommissaris Co Verdaas en Kwartiermaker Toekomst aan Tafel, Mare de Wit, die allebei recent waren gestart in hun functie. Verdaas en De Wit pleitten voor ruimte voor een fundamentele herziening van de drinkwatervoorziening. Zij benadrukken daarbij de noodzaak van een gebalanceerd systeem met een holistisch perspectief. Ook hier ging het over onze taal voor water. Verdaas pleit verder voor een verschuiving van een alarmistische toon naar een constructieve en betrokken benadering, om zo een breder publiek te betrekken bij het oplossen van watergerelateerde uitdagingen. En ook die boodschap neemt het GRROW-lab mee in hun gesprekken over een nieuwe kijk op water. 

Intergenerationele dialoog tussen GRROW’er Bart-Jan van der Werf (Vitens) en Deltacommissaris Co Verdaas en Kwartiermaker Toekomst aan Tafel Mare de Wit.

Op date met water

Tijdens de eerste GRROW-lab workshop, op 26 september 2024 bij Evides Waterbedrijf, gingen de jonge professionals met elkaar ‘op date’ in de rol van mens of in de rol van water om hun relatie te onderzoeken en uit te vinden wat er nodig is voor een duurzame relatie op de lange termijn. KWR-onderzoeker Katja Barendse over dit proces: “Al snel bleek deze relatie niet enkel over rozengeur en maneschijn te gaan. Welke onvervulde behoeften en verlangens spelen er onder de oppervlakte? Het is tijd voor relatietherapie: wat hebben mens en water van elkaar nodig voor een duurzame toekomst? In deze therapiefasen zijn de onderliggende waarden (en daarmee ontwerpprincipes) tot uiting gekomen die het GRROW-lab nu probeert te vangen in een nieuwe taal voor water.” Met nieuwe woorden hoopt het GRROW-lab sturing te geven aan een paradigma dat draait om verantwoordelijkheid en verbondenheid. Barendse: “Sommige deelnemers die water representeerden werden boos, en zeiden ‘Ik doe zoveel voor jullie, ik verdien echt meer waardering!’. Door deelnemers aan te spreken op hun gevoelswereld, konden we samen reflecteren op onze relatie met water en hoe we deze wensen in te vullen in de toekomst”. En dit is niet alleen met jonge professionals gedaan, ook leden van het Waterwijs Coördinerend Overleg en waterprofessionals bij de Dutch Design Week zijn ‘op date’ en ‘in relatietherapie’ gegaan met water. Al deze inzichten zijn vertaald naar ontwerpprincipes en vormen de basis voor het ontwerpen van deze nieuwe taal door jonge professionals. 

Leden van het Waterwijs coördinerend overleg ‘op date’ tussen mens en water.

Nieuw narratief voor water

Komende periode vormen de inzichten uit de ‘date’ en ‘relatietherapie’-fase de basis voor het ontwerpen van een nieuwe taal voor water. De GRROW-cyclus wordt afgesloten met een breed toegankelijk symposium voor alle betrokkenen op 12 juni 2025. Tijdens deze bijeenkomst wordt de nieuwe taal voor water geïntroduceerd en ervaren deelnemers wat dit betekent voor onze relatie met water. Zo wil het GRROW-lab bijdragen aan een gestructureerde manier om jonge professionals te betrekken bij discussies over leidende paradigma’s in de (drink)watersector, zorgen dat zij zich kunnen verbinden met andere professionals in de sector en hen laten kennismaken met onderzoek en strategieontwikkeling.   

delen