Wie, wat, water

Patrick Smeets reisde ervoor naar Libanon

Wie, wat, water – Patrick Smeets aan het werk voor Libanon

Twee keer per week worden de watertanks in dit vluchtelingenkampje bijgevuld met vrachtwagens. De vluchtelingen houden hun kampen graag netjes en onderhouden vaak ook een eigen (groenten)tuintje.

Twee keer per week worden de watertanks in dit vluchtelingenkampje bijgevuld met vrachtwagens. De vluchtelingen houden hun kampen graag netjes en onderhouden vaak ook een eigen (groenten)tuintje.

Dutch Surge Support (DSS water) is een overheidsorganisatie die op verzoek van internationale humanitaire organisaties kosteloos noodhulp verleent bij rampen die met water te maken hebben. Daarvoor zet DSS Nederlandse waterdeskundigen in, die vaak ook een deel van hun tijd doneren, zoals Patrick Smeets van KWR. DSS kreeg van kinderrechtenorganisatie Unicef de vraag hoe je het best water kunt organiseren voor Syrische vluchtelingen in Libanon. Unicef zocht deskundigen die daarvoor in drie maanden een werkbaar plan konden maken, dat past bij de situatie daar.

Patrick Smeets had zich al eerder bij DSS aangemeld. DSS vroeg hem daarom voor deze klus, samen met een groepje waterdeskundigen van verschillende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Patrick is onderzoeker bij KWR en weet hoe je veilig drinkwater kun maken, waar je niet ziek van wordt. Hij ging naar Libanon, samen met Jeroen Helder van Arcadis, om het probleem te verkennen. Met wat zij in Libanon hebben gezien en gehoord, werkt het groepje nu een plan uit voor Unicef. Ze overleggen via Skype met elkaar en met de nieuwe contacten in Libanon, want dat is veel sneller en het goedkoper dan heen en weer reizen.

Heel veel kleine kampen

De reis naar Libanon heeft veel indruk op Patrick gemaakt. “In Libanon hebben ze niet van die enorme vluchtelingenkampen met duizenden mensen, zoals je soms op het journaal ziet. Toch zijn er verschrikkelijk veel vluchtelingen in het land: op een bevolking van 6 miljoen Libanezen maar liefst 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen waarvan er 250.000 in tentenkampen wonen. Van elke 5 mensen die nu in Libanon wonen, is er dus 1 een vluchteling… Veel van die vluchtelingen wonen gewoon tussen de Libanezen in dorpen en steden, maar er zijn ook heel veel kleine vluchtelingenkampen, verspreid door het land. Daar wonen gemiddeld 60 vluchtelingen bij elkaar. Soms zijn het maar twee tenten met een enkele familie, soms zijn het een paar honderd mensen. Hulp krijgen ze van allerlei hulporganisaties, die lang niet altijd gemakkelijk met elkaar samenwerken. In elk kampje is alles dus weer op zijn eigen manier geregeld.”

35 liter per dag

Links de wc, rechts de watertank van een klein vluchtelingenkampje

Links de wc, rechts de watertank van een klein vluchtelingenkampje

Het is in Libanon vaak vreselijk heet, maar lekker douchen is voor de vluchtelingen een onbereikbare luxe. Zij krijgen 35 liter schoon water per persoon per dag, om alles mee te doen: drinken, eten maken, jezelf en je spullen schoon houden… Wij in Nederland gebruiken per dag bijna vier keer zoveel kraanwater. Het drinkwaternet in Libanon is verouderd en beschadigd en is niet eens goed genoeg om de Libanese bevolking zelf van voldoende water te voorzien. De vluchtelingenkampen krijgen meestal twee keer per week met  vrachtauto’s water geleverd, dat in grote tanks wordt bewaard. Dat is een dure oplossing, die op de lange duur niet vol te houden is. Bovendien zoeken de bewoners vaak nog water op andere plekken rond het kamp, zoals irrigatieputten.

Dat vinden de boeren in de buurt natuurlijk niet altijd een goed idee, want die hebben zelf ook water nodig. Ook is het water uit die putten niet altijd gezond. Bijvoorbeeld omdat de WC’s in de vluchtelingenkampen vaak ook niet optimaal zijn, zodat poepbacteriën in putten kunnen komen. Patrick: “ Dit is een ingewikkelde vraag  en waarschijnlijk vinden we geen simpele antwoord dat in elk kamp werkt. Het is belangrijk we samen de oplossingen vinden die goed zijn voor de vluchtelingen én voor de Libanezen zelf. Met mijn collega’s binnen het project werk ik er hard aan om de beste oplossingen te verzamelen, zodat Unicef en andere hulporganisaties de vluchtelingen en de Libanese bevolking beter kunnen helpen.”

Een zelf gegraven waterput in de buurt van het kamp kan gemakkelijk besmet raken met bacteriën uit de wc, want er is ook geen riool

Een zelf gegraven waterput in de buurt van het kamp kan gemakkelijk besmet raken met bacteriën uit de wc, want er is ook geen riool

Meer weten?

Patrick Smeets heeft zelf een blog in het Engels geschreven over zijn werk in Libanon en over het groepje waterdeskundigen waarmee hij samenwerkt. Je kunt ook doorklikken naar de websites van DSS en Unicef.

delen