Nieuws

Intergenerationele samenwerking voor de toekomst van watersystemen

Publicatie: Hoe geef je jonge professionals een stem in strategische discussies?

Hoe kunnen we onze (drink)waterketen opnieuw vormgeven om beter voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen zoals klimaatverandering? In een recent artikel, gepubliceerd in Policy Studies, presenteren KWR-onderzoekers een innovatieve aanpak voor intergenerationeel herontwerpen. Deze methode brengt jonge professionals en ervaren experts samen om gezamenlijk nieuwe ontwerpen voor infrastructuursystemen te ontwikkelen. KWR heeft deze aanpak succesvol toegepast in het GRROW-project, waar jonge professionals meedachten over de toekomst van het Nederlandse watersysteem. 

In het artikel Reimagining public water: an intergenerational exploration of paradigms for future system design beschrijven de auteurs drie stappen voor dit herontwerpen: 1) een beschrijvende stap; 2) een normatieve stap; en 3) een exploratieve stap. Door eerst de ontwerpprincipes van de huidige drinkwaterketen in kaart te brengen (beschrijvende stap) en deze vervolgens te heroverwegen en herformuleren (normatieve stap), kunnen verbeeldingen van een toekomstige drinkwaterketen worden opgesteld (exploratieve stap). In het uitwerken van deze stappen maken de auteurs gebruik van het Advocacy Coalition Framework (ACF). Het ACF is een theoretisch model dat helpt te begrijpen wat gedeelde waarden en overtuigingen van groepen actoren zijn. Deze gedeelde waarden en overtuigingen worden ook wel paradigma’s genoemd. De door de auteurs ontwikkelde methode beschrijft, heroverweegt en verkent mogelijke alternatieve paradigma’s. Op deze manier vorm de methode een belangrijke bouwsteen voor Public design, een aanpak waarbij je ontwerpdenken inzet om transities te bereiken.

Nieuwe visies op het watersysteem 

De intergenerationele heroverweging werd door KWR toegepast in het GRROW-project. Binnen dit project werden meer dan 50 jonge professionals betrokken bij een ontwerpproces dat leidde tot drie nieuwe visies op de Nederlandse waterketen. Deze visies representeren nieuwe paradigma’s. Door middel van workshops en intergenerationele dialogen (gesprekken tussen jonge professionals en ervaren collega’s) werden binnen GRROW mogelijke toekomstige paradigma’s voor de drinkwaterketen verkent. Dit gaf een frisse blik op toekomstig systeemontwerp. 

Inspiratie voor andere sectoren 

Het GRROW-project is een Verkennend onderzoek binnen het Waterwijsprogramma. Het project toont aan dat de aanpak van intergenerationele heroverweging niet alleen resulteert in creatieve oplossingen, maar ook jonge professionals een stem geeft in strategische discussies. Volgens de auteurs van het artikel kan de methode ook inspiratie bieden voor sectoren en vraagstukken buiten de watersector. 

delen