Nieuws

Kennis maakt pas impact als zij gedeeld wordt

Magazine belicht nieuw onderzoeksprogramma Waterwijs

“Kennis maakt pas impact als zij gedeeld wordt.” Met deze woorden opent Rob van Dongen, algemeen directeur van Brabant Water, het voorwoord van het splinternieuwe Waterwijs magazine. “Haar maatschappelijke betekenis ontstaat pas wanneer ze gedeeld en verrijkt wordt.” 

Dat is dan ook precies het doel van Waterwijs magazine: kennis en informatie op een aantrekkelijke manier presenteren zodat het makkelijk gedeeld en verder gebracht kan worden. En zodat de kennis van de drinkwatersector meer maatschappelijke betekenis krijgt. Omdat drinkwater een onderwerp is dat vele sectoren raakt.  

De drinkwatervraagstukken moeten breed zichtbaar worden 

De initiatiefnemers van het magazine Anne Mathilde Hummelen en Jolijn van Engelenburg zijn ook de programmamanagers van Waterwijs: het collectieve onderzoeksprogramma van de drinkwaterbedrijven. Een programma, voorheen bekend als BTO, dat al ruim 40 jaar uitgevoerd wordt door KWR met en voor de drinkwaterbedrijven van Nederland en het Vlaamse De Watergroep. Naar buiten treden, co-makership, het grote geheel zien en vooral impact maken klinken door in hun verhaal. “Impact door kennis van drinkwater”, dit motto is verbonden aan Waterwijs: sinds 2024 een nieuwe naam voor een nieuw vervolg van het onderzoeksprogramma. “Iedereen moet weten dat ze bij Waterwijs kunnen aankloppen als het gaat om kennis van drinkwater”, zegt Hummelen. “Ook buiten de drinkwatersector” bevestigt van Engelenburg. “De drinkwatervraagstukken moeten breed zichtbaar worden.” 

Trends en Thema’s 

Dat Waterwijs veel te bieden heeft, laat het magazine duidelijk zien. Het Verkennend Onderzoek is de zogenaamde ‘verrekijker’ waarmee KWR op systematische wijze wetenschappelijke, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen signaleert die uitstijgen boven de bestaande thema’s in trendalerts. Acht onderzoeksthema’s – van Bronnen, Watersysteem en Natuur tot Omgeving en Transities – omvatten de hele watercyclus. Het programma Water in de Circulaire Economie (WiCE) is behalve een integraal onderzoeksprogramma ook sectoroverstijgend en werkt in co-creatie met Waterwijs en andere partners aan oplossingen voor een duurzame, circulaire economie met de focus op water. In WiCE  wordt al volop samengewerkt met partners buiten de drinkwatersector. Andreas Moerman van KWR vertelt in zijn verhaal over de positieve bijdrage die drinkwaterbedrijven kunnen leveren aan de energietransitie: Water en energie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.” 

Samenwerking is de sleutel

We zien veel bevlogen duo’s van onderzoekers en drinkwaterprofessionals aan het woord in het magazine, die de kracht van de samenwerking hoog in het vaandel hebben. “Waterwijs is een platform waar de drinkwaterbedrijven elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en onderzoek doen.” aldus Merijn Schriks van Vitens, die samen met Tessa Pronk van KWR werkt aan het thema Chemische Veiligheid. Sandra Verheijden van Brabant Water en Nicolien van Aalderen van KWR trekken samen op in het thema Omgeving en Transities. Verheijden: “Gezien de vele opgaven die er liggen, moeten we er samen uitkomen. Dat gaat beter als je elkaar kent.” En in het thema Bronnen, Watersysteem en Natuur zien we Koen Zuurbier van PWN en Gijsbert Cirkel van KWR. “Door gezamenlijk op te trekken en van elkaar te leren, kan je je voorbereiden op wat komen gaat.” In Waterwijs magazine komen zij en vele anderen aan bod. 

Lees, kijk en deel

Lees het magazine hier zelf en voel je vrij de link te delen. Kennis maakt pas impact als ze gedeeld wordt! 

delen