Nieuws

Kick-off NextGen: oplossingen demonstreren voor water in de circulaire economie

Dertig waterbedrijven, industrieën, gespecialiseerde mkb’s, instituten voor toegepast onderzoek, technologieplatformen, stedelijke en regionale autoriteiten uit heel Europa waren vorige week bij KWR aanwezig voor de officiële kick-off van NextGen. Het Europese project, waarvan KWR projectcoördinator is, zal in tien grootschalige locaties in Europa innovatieve, technologische, business- en governance-oplossingen demonstreren voor water in de circulaire economie.

Tijdens de Kick-off werden de activiteiten in het project besproken, zoals de technische analyse van circulaire water systemen, het opzetten van Communities of Practice met stakeholders, Europees beleid en regelgeving en de ontwikkeling van een marktplaats voor de circulaire economie.

Ken Webster, hoofd innovatie bij de Ellen MacArthur Foundation, benadrukte dat de ‘regels van het spel’ volledig omgegooid moeten worden: “Systematische en radicale hulpbronnenefficiëntie moet doordringen in alles, van mode tot eten.” Voor Christos Makropoulos, KWR, is deze aanpak cruciaal: “Het concept van een systeem als geheel gebruikt minder hulpbronnen en produceert minder afval. Het creëren van een win-winsituatie moet centraal staan in een duurzame watersector die ’s werelds meest waardevolle hulpbron kan beschermen.”

Naast praktische zaken als planning en samenwerking werd er ook gediscussieerd met de leden van het NextGen advisory board. Waaronder Dr Christophe Lasseur, coördinator van de European Space Agency’s (ESA) Micro-Ecological Life Support System Alternative (MELISSA). Lasseur en zijn team zijn specialisten in gesloten kringlopen. Zij doen onderzoek naar een systeem waarbij astronauten in de ruimte hun afvalstoffen omzetten naar water, zuurstof, eten en andere materialen.

IMG_1446
IMG_1447
IMG_1510
IMG_1446
IMG_1447
IMG_1510

Circulaire bierbrouwerij

Onderdeel van de Kick-off was een bezoek aan 1 van de 10 locaties: de Brabantse abdij Koningshoeven, bekend door het La Trappe bier. De bierbrouwerij past vanaf dit najaar een nieuw waterzuiveringsconcept met een tropische plantenkas toe. IPStar brengt de kennis vanuit het ESA onderzoek in en samen met Waterschap De Dommel testen zij hoe nutriënten en water kunnen worden hergebruikt.

Van de 10 demolocaties is er nog een tweede locatie in Nederland: in de regio Westland. KWR werkt daar samen met de provincie Zuid-Holland aan het sluiten van de water- en energiekringloop.

De tien demolocaties van het NextGen project.

Water in de circulaire economie

Het NextGen project is nauw verbonden aan het meerjarige, waterketenbrede onderzoeksprogramma ‘Water in de Circulaire Economie’ (WiCE) van de drinkwaterbedrijven in Nederland en België. Door deze verbinding wordt de kennis van de Europese partners naar Nederland gehaald, en omgekeerd. De communicatie over (onder andere) dit programma gaat via de nieuwssite The Circonomist. De Engelstalige online krant wil uitgroeien tot internationale bron voor vak- en wetenschappelijk nieuws over de Nexus ‘water, energie en voedsel’ in de circulaire economie.

NextGen has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 776541.

 

delen