Nieuws

KWR ontvangt Europees patent voor toepassing natuurlijke virussen voor monitoring van zuiveringsprocessen

Innovatie met waarde voor de waterketen in Nederland en daarbuiten

Na een Nederlands patent in 2019 heeft KWR nu ook een Europees patent behaald voor een innovatieve en veelbelovende methode die met natuurlijke virussen de effectiviteit van zuiveringsprocessen kan aantonen. “We hopen op deze manier ook buiten onze landsgrenzen hiervoor interesse te wekken”, zegt KWR-medewerker Erwin Beerendonk.

Een van de zuiveringstechnieken waarop de natuurlijke virussen-methode is toegepast, is membraanfiltratie. Het blijkt dat de op qPCR gebaseerde methode zeer gevoelig is om te bepalen hoe effectief een fysische waterbehandelingsinstallatie virussen verwijdert. In 2019 werd voor deze nieuwe methode een Nederlands patent verworven. Vervolgens is de aanvraag voor een Europees patent in gang gezet en werd in TKI-verband tijdens een casus bij verschillende drinkwaterbedrijven bepaald hoe efficiënt de natuurlijke virusverwijdering was, met positieve resultaten.

Bredere en handzame toepassing

De nieuwe methode die KWR heeft ontwikkeld, maakt gebruik van virussen die van nature in hoge concentraties in het water aanwezig zijn. Met behulp van kleine monstervolumes en zonder vooraf chemische of biologische virussurrogaten te hoeven toevoegen, is het met die natuurlijke virussen mogelijk om de virusverwijdering zeer gevoelig te controleren. Zo is het mogelijk met deze methode 7 LRV (Log Removal Value) te bepalen, wat overeenkomt met 99,99999% verwijdering van de virusdeeltjes. “Behalve voor membranen willen we in de toekomst ook voor andere fysische zuiveringsprocessen kijken hoe onze aanpak werkt, bijvoorbeeld voor vlokvorming, vlokverwijdering en snelfiltratie”, vertelt Beerendonk. “We zijn hiervoor gestart met een nieuw TKI-project, waarin we ook de laboratoriumversie van de technologie willen vertalen in een handzaam kastje waarmee de eindgebruiker zelf de metingen op locatie kan doen. Dit heeft als voordeel dat je hiermee nog dichter bovenop de prestaties van de zuiveringsinstallaties zit en meteen kunt ingrijpen wanneer dat nodig is.”

Innovatie verder brengen

Dit is de tweede keer dat een Europees patent is verstrekt voor een methode die door KWR is ontwikkeld. Met het motto ‘Bridging science to practice’ is het verkrijgen van zo’n patent geen doel op zich, vertelt Beerendonk. “We zijn er niet op gericht om kennis voor onszelf te houden. Wij willen onze kennis juist beschikbaar stellen voor de watersector. Het Europese patent is bedoeld om drinkwaterbedrijven te helpen deze kennis te kunnen gebruiken. En het laat ook zien dat KWR innovatief onderzoek doet dat uniek is in Europa. Ik hoop dat we hierdoor aandacht genereren zodat we de methode kunnen inzetten voor de praktijk en hiermee verder kunnen brengen.”

delen