Nieuws

KWR zoekt Amsterdamse burgers voor onderzoek naar drinkwater

In de praktijkproef ‘De Versheid van Water’ doen burgers voor het eerst mee als onderzoeker aan een wetenschappelijk onderzoek naar drinkwater. Vijftig Amsterdammers gaan thuis monsters nemen van hun drinkwater. Met deze proef wil KWR de microbiologische diversiteit van water in kaart brengen. Ook kijken de KWR-onderzoekers wat burgers vinden van zo’n ‘Citizen Science’ project. Geïnteresseerde inwoners van Amsterdam kunnen zich via Facebook aanmelden voor de proef.

Wereldwijd worden burgers steeds meer betrokken bij onderzoek en innovatie. In Nederland zijn er diverse initiatieven, zoals bijvoorbeeld de website iedereenwetenschapper.nl. Ook de drinkwaterbedrijven in Nederland willen deze vorm van samenwerken graag verder verkennen. Met de praktijkproef ‘De Versheid van Water’ gaan burgers voor het eerst als onderzoeker meedoen aan een wetenschappelijk drinkwateronderzoek.

Vijftig Amsterdammers nemen thuis drie monsters van het kraanwater: twee uit de kraan (direct en na vijf minuten doorstromen) en een uit een flesje of bidon. Deze monsters worden geanalyseerd in het laboratorium van KWR met de nieuwe meetmethode ‘Next Generation Sequencing’. Met deze technologie kan de microbiologische diversiteit in kaart gebracht worden. Daarnaast gaan de burgeronderzoekers thuis water op microben testen. Zo kunnen zij zelf de groei van microben gedurende een paar dagen volgen en de resultaten aan KWR doorgeven. Tussendoor en na afloop wordt besproken hoe de burgeronderzoekers, het waterbedrijf en KWR de praktijkproef hebben ervaren en wat dit heeft opgeleverd.

Meedoen met de proef?

Inwoners van Amsterdam (vanaf 16 jaar) kunnen zich via de Versheid van Water Facebook-pagina aanmelden voor deelname aan de proef (de link is niet meer actief). Om tot een gevarieerde groep van 50 deelnemers te komen, wordt er een selectie gemaakt uit alle geïnteresseerden gebaseerd op onder meer postcodegebied, type woning en demografische achtergrond. Like KWR op Facebook en je ontvangt alle updates over dit unieke project.

 

delen