Nieuws

Nextgen onderzoekt augmented reality-app om burgers te betrekken bij waterhergebruik

De waterindustrie onderzoekt Augmented Reality (AR) als een van de technologieën om de implementatie van circulaire oplossingen te versnellen. In het H2020 Nextgen-project onderzoekt de demosite in Athene AR als een hulpmiddel om de betrokkenheid van het publiek bij waterhergebruik te vergroten.

‘Sewer mining’ in Athene

In Goudi behandelt een gedecentraliseerde “sewer minig unit” rioolwater dat wordt hergebruikt in de nabijgelegen stedelijke boomkwekerij. De demosite verkent drie aspecten van de kringloopeconomie: optimalisering van waterbronnen, winning en hergebruik van voedingsstoffen en winning van energie.

De demosite bestaat uit een klein pompstation dat afvalwater van het lokale rioolnetwerk naar een membraanbioreactor (MBR)-eenheid pompt. Het afvalwater wordt behandeld door biologische processen voor organische oxidatie en nitrificatie, denitrificatie, en membraanfiltratie. Na de MBR-eenheid ondergaat het water een UV-desinfectie voordat het geregenereerde water geschikt is voor irrigatie en aanvulling van de watervooraden in de winter.

Een kijkje achter het scherm

De AR-app stelt mensen in staat om “achter het scherm te kijken” en deel te nemen aan een circulaire ontwikkeling. Terwijl Virtual Reality (VR) de gebruiker in een nieuwe omgeving brengt, vaak in een volledig gesloten headset, legt AR computergegenereerde beelden bovenop de echte wereld. Aangezien de “sewer mining unit” in feite een “gesloten doos” is, zou de AR-app, die zich momenteel in de beta-testfase bevindt, voorbijgangers in staat stellen “in de container te kijken” en het waterrecyclingproces op hun smartphone te visualiseren. De AR-app zou het begrip van en hiermee ook  de betrokkenheid bij het concept van hergebruik kunnen bevorderen.

Gamification

De app heeft ook een educatieve component. Gamification-aspecten zoals competitie elementen, een awardsysteem, een quizz, weetjes en vele andere functies zullen gebruikers in staat stellen te leren terwijl ze zich bezighouden met circulaire economie-principes. Dr. Katika, onderzoeker aan het Institute of Communication and Computer Systems (ICCS) in Athene, denkt dat de app mensen ook kan helpen de voordelen van circulariteit dichter bij huis te zien. “We proberen ook te demonstreren en te visualiseren hoe het leven anders zou kunnen zijn als we circulaire economie praktijken toepassen in onze dagelijks leven,” voegt ze eraan toe. “Je kunt de app bijvoorbeeld gebruiken om te begrijpen hoeveel water je in je huishouden gebruikt.”

Groot replicatiepotentieel

“Het “sewer mining” project in Athene heeft een zeer hoog replicatiepotentieel in Europese steden,” zegt Jos Frijns, onderzoeker bij KWR Water Research Institute. “Dit voorbeeld laat zien dat lokale circulaire wateroplossingen ook een voordeel kunnen hebben op systeemniveau. In dit geval zal de irrigatie van stadsparken met hergebruikt water de hittestress als gevolg van klimaatverandering verlichten. Publieke betrokkenheid is een belangrijke succesfactor voor de implementatie van circulaire wateroplossingen. Het is spannend om te zien hoe de AR-app niet alleen de technologieën zal visualiseren voor het publiek, maar ook zal bijdragen aan het algemene begrip van de voordelen van circulaire oplossingen.”

delen