Nieuws

Rossella Messina finalist in Dopper Changemaker Challenge

Micro- en nanoplastics verwijderen tijdens drinkwaterbehandeling

Rossella Messina loopt stage voor haar masterscriptie bij het KWR en heeft de finale van de Dopper Changemaker Challenge behaald. Met haar onderzoeksproject over microplastics in oppervlaktewater wil ze erachter komen of plasticdeeltjes daadwerkelijk worden verwijderd tijdens de drinkwaterbehandeling, of dat we ze opdrinken. Tijdens de finale op 22 maart maakt ze kans om een van de drie “changemakers” te worden en € 3000,- te winnen voor haar verdere onderzoek.

Rossella Messina in het KWR sensoren lab

Rossella Messina in het KWR sensoren lab

Drinken wij plastic? Met het oog op het beantwoorden van deze vraag heeft Rossella Messina de jury kunnen overtuigen tijdens de halve finale van de Dopper Changemaker Challenge. De 25-jarige Italiaanse studeert Water Science and Management aan de Universiteit Utrecht en ze loopt stage voor haar masterscriptie bij het KWR. Met haar onderzoeksproject over het verwijderen van microplastics in oppervlaktewater heeft ze nu de finale van de competitie bereikt.

De Changemaker Challenge is een initiatief van de Dopper Foundation, een organisatie die is opgericht door het waterflessenmaker Dopper om het recyclen van plastic en schoon drinkwater te bevorderen. Het doel van de Challenge is het ondersteunen van toegewijde masterstudenten met afstudeerprojecten die te maken hebben met schoon water of plastic afval. Voor Rossella was dit de perfecte match. Ze meldde zich aan en werd uitgenodigd voor de halve finale op 9 februari, waar twintig studenten met verschillende studieachtergronden en diverse onderzoeksonderwerpen hun projecten presenteerden.

Naast de meer algemene criteria voor het selecteren van de finalisten was de jury vooral op zoek naar de passie en motivatie erachter en de impact die een project kan hebben. Rossella’s onderzoek zou baanbrekend kunnen zijn: “Het lijkt erop dat ik iets nieuws aan het ontdekken ben, want niemand heeft dit ooit gedaan!” Uit de eerste resultaten blijkt dat de behandeling werkt, wat betekent dat het efficiënt is voor het verwijderen van plastic.

Met de AFFFF (Asymmetric flow field flow fractination) meet Rossella de hoeveelheid plastic in het water

Met de AFFFF (Asymmetric flow field flow fractination) meet Rossella de hoeveelheid plastic in het water

In haar experimenten simuleert Rossella het drinkwaterbehandelingsproces. Ze voegt plasticdeeltjes toe aan het water, voert de behandeling uit en meet vervolgens of er op het laatst nog steeds plastic in het water zit. Doordat ze maar beperkt de tijd heeft in verband met haar masterscriptie moet ze zich richten op bepaalde technieken en aspecten van het gedrag van plastic. Rossella ziet dit ook als een voordeel van haar onderwerp: “Het is leuk om met een project te beginnen dat daarna door anderen kan worden voortgezet.” Haar thesisproject zou daarom een eerste stap kunnen zijn voor andere studenten die het onderzoek verder kunnen uitvoeren.

Meer mensen erbij betrekken

Rossella werd gekozen als een van de tien studenten die elkaar op 22 maart weer zullen ontmoeten. Nadat ze een korte presentatie heeft gegeven, zal ze te horen krijgen of ze tot een van de drie “changemakers” zal worden benoemd en € 3000,- in ontvangst mag nemen voor verder onderzoek. Rossella is optimistisch: “Ik denk dat ik een goede kans maak om te winnen.” Ze zou het onderzoek graag meer bekendheid willen geven om ook mensen van buiten het KWR te betrekken bij dit belangrijke onderwerp: de verontreiniging van oppervlaktewater. Het extra geld zou dit mogelijk kunnen maken, bijvoorbeeld door een professionele video te maken over het project en de resultaten.

delen