In Burgos, Spanje, heeft de derde Grand Assembly van het vierjarige EU-project SmartWater4Europe (SW4EU) plaatsgevonden. In de afgelopen drie jaar is er onderzoek gedaan naar het slim meten van waterdistributiesystemen, zodat drinkwaterwaterleveranciers kunnen overgaan van een reactieve naar een proactieve (en uiteindelijk een predictieve) dienst aan de klant. In de komende maanden wordt het project afgerond en aan het publiek gepresenteerd.

Werkvelden en samenwerking

Het SW4EU-consortium bestaat uit waterbedrijven, universiteiten, kennisinstituten en sensorproducenten. In vier landen is een deel van het leidingnet ingericht als living lab: Nederland (Vitens), Spanje (Acciona Agua), Frankrijk (Universiteit van Lille) en het Verenigd Koninkrijk (Thames Water). Dit biedt de mogelijkheid om ervaring op te doen en oplossingen uit te werken. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn beheer van lekkage, waterkwaliteitsbeheer, het optimaliseren van energie en interactie met de klant. Het grootschalig toepassen van real-time sensoren en data management (real-time acquisitie, analyse en visualisatie van data) speelt hierin een belangrijke rol. KWR heeft onder andere bijgedragen aan de ontwikkeling van een optimalisatieplatform voor waterdistributievraagstukken, een proefinstallatie als testomgeving voor sensornetwerken en tools voor het bepalen van geschikte sensorlocaties, het detecteren van waterkwaliteitsafwijkingen en lekken.

Afronding en eindsymposium

In de eindfase van SW4EU worden de resultaten geïntegreerd over de demo-sites en focusgebieden om tot een overkoepelende implementatievisie te komen. De resultaten, geleerde lessen en toekomstvisie worden gepresenteerd tijdens het eindsymposium ‘Smart Water Management – Unravelling the value of sensors and data’ op 2 november 2017 in de RAI in Amsterdam tijdens de Aquatech-beurs. Op het symposium wordt ook een boek aangekondigd waarin de resultaten zijn gebundeld. Een aanrader voor wie meer wil weten of mee wil denken over smart water networks.

delen