Nieuws

Waterwijs Symposium over Chemische Risicobeoordeling

Kunnen risicoprincipes uit andere domeinen, zoals voedselveiligheid, waardevolle inzichten bieden voor de drinkwatersector? Nu nieuw bewijs over de effecten van stoffen als PFAS en BPA op het immuunsysteem leidt tot strengere richtlijnen, is de vraag hoe we vergelijkbare risico’s proactief kunnen identificeren voordat ze van invloed zijn op de drinkwaterproductie. Deze dringende kwesties stonden centraal tijdens het recente Waterwijs Symposium over Chemische Risicobeoordeling. Tijdens de bijeenkomst kwamen experts van drinkwaterbedrijven, nationale gezondheidsautoriteiten en de wetenschap bij elkaar voor het verkennen van innovatieve benaderingen en het bevorderen van interdisciplinaire samenwerking. Zo hopen zij de veranderende uitdagingen van chemische risico’s in drinkwater het hoofd te kunnen bieden.

Op 28 januari 2025 organiseerde KWR een Waterwijs Symposium over Chemische Risicobeoordeling. Hierin werden inzichten gedeeld uit twee Waterwijsprojecten binnen het thema Chemische Veiligheid. Het evenement markeerde de afsluiting van Waterwijsprojecten Protecting Drinking Water Under Different Regulations en Immunotoxicity as an Endpoint: on the Lookout for CECs. Deze projecten behandelden belangrijke onderwerpen: het verkennen van de nieuwste ontwikkelingen in de regelgeving voor risicobeoordeling op het gebied van voedsel- en drinkwaterveiligheid en het blootleggen van de gezondheidseffecten van immunotoxische chemicaliën in het watersysteem.

De resultaten van deze projecten dragen bij aan de langetermijndoelen binnen het thema Chemische Veiligheid, om ervoor te zorgen dat

  1. drinkwaterbedrijven risico’s met betrekking tot chemische bedreigingen voor drinkwater effectiever kunnen aanpakken,
  2. er methoden beschikbaar zijn om relevante chemische bedreigingen te identificeren, te evalueren en te prioriteren,
  3. risico’s van blootstelling aan verontreinigingen die de gezondheid beïnvloeden beter worden ingeschat, en
  4. belanghebbenden tijdig worden geïnformeerd en de implicaties van het waterkwaliteitsbeleid voor de drinkwaterpraktijk begrijpen.

Waardevolle uitwisseling van expertise

De experts die het symposium bezochten, vertegenwoordigden uiteenlopende organisaties: drinkwaterbedrijven, erkende waterlaboratoria, VEWIN, RIVM, NVWA, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Deze gezamenlijke setting stimuleerde interdisciplinaire uitwisseling over geavanceerde onderwerpen zoals wetenschappelijke en wettelijke risicobeoordeling, water- en voedselkwaliteitsnormen en de toepassing van (proefdiervrije) Nieuwe Aanpak Methodieken (NAM’s).

De deelnemers namen kennis van vier boeiende presentaties door Marca Schrap (NVWA), Raymond Pieters (HU en partner in het VHP4Safety consortium), Sanah Shaikh (KWR), en Daniel Duarte (KWR). De lezingen zorgden voor levendige discussies, die uitmondden in een Open Discussieforum onder leiding van Milou Dingemans (KWR).
Het evenement onderstreepte het groeiende belang om opkomende waterverontreinigingen aan te pakken en aan te passen aan nieuw wetenschappelijk bewijs en veranderende wettelijke eisen. Door toekomstige onderzoeksonderwerpen te identificeren die nodig zijn om wetenschap te vertalen naar de praktijk, geven KWR en zijn partners drinkwaterbedrijven bruikbare inzichten, blijven ze innovatie stimuleren en zorgen ze voor veilig drinkwater van hoge kwaliteit voor de toekomst. De resultaten van de projecten en de inzichten van het symposium zullen beschikbaar worden gemaakt in komende rapporten.
Samen met de stakeholders van de Waterwijs themagroep Chemische Veiligheid, slaan we nieuwe wegen in voor onderzoek en versterken we de samenwerking om deze kritieke uitdagingen aan te pakken.
delen