Nieuws

Webapplicatie AquaPriori voorspelt effect van zuiveringsprocessen

Lancering nieuwe tool voor de watersector oogst veel belangstelling

Tijdens een demonstratieworkshop bij KWR kregen deelnemers vanuit drinkwaterbedrijven en -laboratoria een goede indruk hoe de webapplicatie AquaPriori het zuiveringseffect van actieve-koolfiltratie en omgekeerde osmose kan voorspellen voor ruim 100.000 stoffen. De nieuwe tool voorziet in de behoefte aan een alternatief voor het experimenteel vaststellen van de effecten van zuiveringsprocessen op toenemende stroom aan nieuwe stoffen die opduiken in de watercyclus.

Op 3 november organiseerde KWR in het laboratorium van het onderzoeksinstituut een workshop om de werking van de webapplicatie AquaPriori te demonstreren. Er kwamen ruim 30 deelnemers op af, afkomstig van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en -laboratoria en De Watergroep uit Vlaanderen. Tijdens de workshop lieten Joost de Munk (Waternet) en Irene Caltran (Oasen) enkele mogelijkheden van de webapplicatie zien. Zij presenteerden een case over actieve-koolfiltratie en omgekeerde osmose; de zuiveringsprocessen in de huidige versie van de tool. Met de applicatie kan het zuiveringseffect van deze technologieën worden voorspeld voor ruim 100.000 stoffen die in de gekoppelde database zijn opgenomen. Daarnaast presenteerden KWR-onderzoekers Martin Korevaar en Dirk Vries de “motor” achter deze applicatie, bestaande uit de stofgegevens in combinatie met procesmodellen.

Ook nanofiltratie, ozonisatie

De sprekers schetsten tijdens de demonstratieworkshop een toekomstperspectief van de applicatie. Zo zal AquaPriori vanaf 2022 ook de zuiveringsprocessen nanofiltratie, ozonisatie, geavanceerde oxidatie en verwijdering/afbraak in de bodem bevatten. Op langere termijn ligt het in de bedoeling om effecten van afvalwaterzuivering in de applicatie te betrekken en moet AquaPriori kunnen worden toegepast bij het ondersteunen van (beleids)maatregelen. Daarnaast kunnen gebruikers de applicatie mogelijk inzetten om een vinger aan de pols te houden bij innamepunten van zuiveringen. In dat geval wordt de tool gekoppeld aan grondwater- en emissiemodellen.

Licentie

Drinkwaterbedrijven en -laboratoria die AquaPriori in de toekomst willen gebruiken, vragen hiervoor een licentie aan. Met deze licentie krijgen zij toegang tot de meest recente versie van de applicatie en worden zij in de toepassing hiervan ondersteund. Ook komt er een gebruikersgroep voor licentiehouders voor het uitwisselen van ervaringen. Zo wordt gemeenschappelijke ervaring opgebouwd om de tool zo effectief mogelijk te kunnen doorontwikkelen en in te zetten.

Relevant voor drinkwaterbedrijven

Onder de belangstellenden van de demonstratieworkshop werd de conclusie gedeeld dat AquaPriori een relevante applicatie is voor drinkwaterbedrijven in binnen- en buitenland. De verwachting werd uitgesproken dat de tool zich in de toekomst zal blijven uitbreiden en ontwikkelen.
delen