Nieuws

WiCE pakt samen met andere sectoren maatschappelijke opgaven aan

Het collectieve onderzoeksprogramma Water in de Circulaire Economie (WiCE) focust op het ontwikkelen van kennis die maatschappelijke transities in de praktijk ondersteunt, of het nu gaat om de energietransitie, samen zorgen voor voldoende zoet water voor iedereen of andere opgaven waarbij veel diverse stakeholders betrokken zijn. Samen met WiCE geven de stakeholders transitieprocessen vorm, ontwikkelen de noodzakelijke kennis en tools en brengen die direct in de praktijk.

Het collectieve onderzoeksprogramma Water in de Circulaire Economie (WiCE) startte 2024 met een nieuw zesjarenprogramma. Het vorige zesjarenprogramma had een thematische indeling, met thema’s als ‘efficiënt met grondstoffen’ en ‘zuinig met zoet’. “Dat is in het nieuwe programma losgelaten,” zeggen WiCE-programmamanagers Henk-Jan van Alphen en Joep van den Broeke van KWR. “We willen juist werken aan thema-overstijgende vraagstukken, vanuit een interdisciplinair perspectief.  We richten ons daarbij op het ontwikkelen van kennis die maatschappelijke transities in de praktijk ondersteunt.” 

Flexibel energie inzetten

Een mooi voorbeeld daarvan is het project ‘Flex in Water, dat in 2024 is gestart. Het behandelt de vraag hoe drinkwaterbedrijven kunnen bijdragen aan de energietransitie door gebruik te maken van de flexibiliteit in de aansturing van hun assets. “Die flexibiliteit levert tegelijkertijd nog andere voordelen op,” zegt Van den Broeke, “zoals betere benutting van zelf opgewekte energie en kostenbesparingen ten opzichte van vaste capaciteitscontracten. Om dat te bereiken worden kennis en ervaringen uit de provincie, energie- en watersector gebundeld en gedeeld.” Voor potentiële vervolgprojecten worden ook casussen geselecteerd waar vraagsturing in de drinkwatersector mogelijk is, zodat ‘Flex in Water’ daadwerkelijk in de praktijk kan worden toegepast. 

Verbinden met maatschappelijke opgaven

Deze aanpak roept ook een bredere vraag op: Hoe kun je assetmanagement beslissingen en maatschappelijke opgaven met elkaar verbinden? Die vraag staat centraal in het project ‘Ontwikkeling Value Case’. Van den Broeke: “Hierin ontwerpen onderzoekers van KWR in co-creatie met assetmanagers van drinkwaterbedrijven een procesmethode om maatschappelijke waarden onderdeel van beslissingen in asset management te maken. Ook hiermee kunnen drinkwaterbedrijven hun eigen opgaven verbinden met bredere maatschappelijke opgaven in hun omgeving.” 

Technisch én bestuurlijk

Van een heel andere orde was het in 2024 afgeronde project ‘Samen voor Balans’. Daarin stond de zoetwaterbeschikbaarheid op regionale schaal centraal. Het project maakte nadrukkelijk een verbinding tussen de technische kennis van het fysieke watersysteem en de bestuurlijke kennis over de water governance. “Want zonder het een kan je het ander niet veranderen,” zegt Van Alphen. “In samenwerking met waterbedrijven en gebiedspartners geven we transitieprocessen vorm en gedurende dat proces ontwikkelen we kennis en tools en brengen die direct in de praktijk.”

Samen met stakeholders als standaard

WiCE vervult met deze en andere projecten een belangrijke voortrekkersrol. Riksta Zwart, directeur van Waterbedrijf Groningen, voorzitter van de Kerngroep WiCE formuleerde het in ROND water als volgt: “zal worden in andere programma’s, zoals het Waterwijs. We kunnen niet meer in isolement opereren. Je hebt natuurlijk onderzoeken waar je je afzondert, maar het resultaat van onderzoek zal altijd een plek moeten krijgen in de bredere maatschappij, zoals we bij WiCE nu al nastreven.” 

Uitgebreidere informatie over WiCE en het WiCE-onderzoeksprogramma vindt u op onze website of in het magazine ROND water. Daar vindt u ook de contactgegevens van programmamanagers Henk-Jan van Alphen en Joep van den Broeke. 

delen