BTO Implementatieprijs 2023

  • BTO Implementatieprijs 2023

BTO Implementatieprijs 2023 brengt actuele drinkwateropgaven in beeld

Iedere twee jaar reiken de Nederlandse waterbedrijven, het Vlaamse De Watergroep en KWR de BTO Implementatieprijs en de publieksprijs uit. De Implementatieprijs beloont toepassing van onderzoek in de praktijk die tot aantoonbare verbetering van een methode of bedrijfsvoering leidt. De publieksprijs wordt gewonnen door het project dat het beste in staat is het project en de toepassing duidelijk te maken voor het publiek en daarvoor stemmen weet te winnen.  

In 2023 waren er maar liefst dertien projecten ingediend. Bij de nominaties heeft de vakjury – bestaande uit KWR Chief Science Officer Ruud Bartholomeus, Chief Innovation Officer bij Waternet Jan Peter van der Hoek en BTO Programmamanager Anne Mathilde Hummelen, dertien projecten beoordeeld. Het belangrijkste criterium is een succesvolle samenwerking tussen medewerkers van drinkwaterbedrijven of Vewin en onderzoekers van KWR, waarbij de kennisoverdracht heeft geleid tot toepassing in de praktijk. De jury heeft de projecten beoordeeld op een succesvolle samenwerking tussen medewerkers van drinkwaterbedrijven en Vewin en onderzoekers van KWR. Uiteindelijk zijn er drie projecten genomineerd. Op de BTO festivaldag van 8 juni is de winnaar van de juryprijs en van de publieksprijs bekend geworden. De prijzen zijn beiden door hetzelfde project gewonnen: Herstel van natuur tegen stikstof. 

Herstel van natuur tegen stikstof van Waternet, Dunea, PWN, Brabant Water, Evides, Vitens en KWR was de favoriet van zowel de vakjury als het publiek. De BTO Implementatieprijs 2023 werd in ontvangst genomen door Martin de Haan (KWR), Luc Geelen (Waternet), Camiel Aggenbach (KWR) en Edu Dorland (KWR).

Hoe het werkt in de praktijk wordt uitgelegd in onderstaande video’s.  

Herstel van natuur tegen stikstof – winnaar BTO Implementatieprijs 2023

De waterbedrijven hebben door hun taak als natuurbeheerder te maken met de grote problemen rond te hoge stikstofdepositie en biodiversiteitsverlies. In dit onderzoek is van twee vaak toegepaste stikstofdepositie-mitigerende maatregelen de effectiviteit onderzocht: het instuiven van kalkrijk zand op droge duingraslanden en het plaggen van droge heiden. Het ecohydrologische onderzoek van dit project geeft de waterbedrijven handvatten om van goed onderzochte kennis naar praktische beheeringrepen en natuuronderhoud te komen. 

Effect-based trigger values

Het Trigger values project gaat over biologische effectmetingen (bioassays) om het biologische effect van het mengsel van duizenden microverontreinigingen te bepalen. Daarbij zijn grenswaarden ontwikkeld waarboven een verhoogd gezondheidsrisico bestaat. Het gebruik van deze effect-based trigger values (EBT) betekent een grote stap voorwaarts bij de analyse van de chemische veiligheid van drinkwater. 

ENGINE – energie en drinkwater in balans

Het project ENGINE – energie en drinkwater in balans is gericht op het veilig en efficiënt combineren van warmtenetten en drinkwaterleidingen in de bodem. Dit is belangrijk in het kader van de energietransitie. Op basis van de resultaten bepalen de drinkwatersector en de sector voor warmtenetten gezamenlijk de minimale afstand die je moet aanhouden tussen drinkwaterleidingen en warmteleidingen.