FOCUS

Natuurinclusief waterbeheer en biodiversiteit

De biodiversiteit staat wereldwijd onder toenemende druk – ook in Nederland. Factoren als ruimte– en watergebruik, klimaatverandering, bevolkingsgroei en economische groei hebben de biodiversiteit sterk beïnvloed. Een natuurinclusieve samenleving en herstel van natuurlijk functionerende ecosystemen zijn essentieel om ecosysteemdiensten optimaal te benutten, biodiversiteit te herstellen en uitsterven van plantensoorten en levensgemeenschappen te voorkomen. KWR ontwikkelt herstelstrategieën en nature-based oplossingen voor het herstel van biodiversiteit en ecosysteemdiensten rond andere dringende watergerelateerde opgaven, zoals de watervoorziening voor drinkwater en landbouw. Bij ons onderzoek beschouwen we water en ecosystemen als vitale hulpbronnen en verbindende elementen die essentieel zijn voor de aanpak van de wateruitdagingen voor maatschappij en economie, conform het gedachtengoed van Collectief Natuurinclusief

Herstel begint met begrijpen: proces-gebaseerde kennis voor de praktijk

Voor KWR begint duurzaam herstel van ecosysteemdiensten en biodiversiteit met begrijpen welke processen en factoren kenmerkend en sturend zijn in een gebied. Alleen zo kan een goede diagnose worden gesteld en natuurinclusief waterbeheer gerealiseerd. Daarom voeren wij toegepast onderzoek uit naar de interacties tussen bodem, water, planten en atmosfeer in de landelijke en stedelijke omgeving. Daarbij nemen we factoren mee als waterkwantiteit en waterkwaliteit en de relatie met waterbeheer en stikstofdepositie. Met de proces-gebaseerde kennis over deze interacties en de beslissingsondersteunende instrumenten die we bij KWR ontwikkelen, kunnen natuurorganisaties, drinkwaterbedrijven, waterbeheerders en gemeenten onderbouwde besluiten nemen over de inzet van nature-based solutions in het water(kwaliteits)beheer, een natuurinclusieve aanpak van uiteenlopende wateropgaven en biodiversiteitsherstel in zowel landelijk als stedelijk gebied. 

Focus op vier belangrijke vraagstukken

Binnen de focus Natuurinclusief water en biodiversiteit onderscheidt KWR diverse belangrijke vraagstukken waarvoor we oplossingen bieden. Met welke oplossingen kunnen we u helpen? 

In Nederland verkeert 90% van de habitattypen in een matige of zeer ongunstige staat van instandhouding. KWR doet onderzoek naar herstelecologie om diagnoses te kunnen stellen over oorzaken van de achteruitgang van natuurwaarden en het ontwikkelen van effectieve herstelmaatregelen. Daarvoor ontrafelen wij de drukfactoren en bepalen wij de ontwikkelpotentie van natuurgebieden om herstelmaatregelen te onderbouwen.  Lees meer.

Klimaatverandering en stedelijke verdichting zetten de leefbaarheid en biodiversiteit van steden steeds verder onder druk. KWR onderzoekt met natuurinclusief waterbeheer blauwgroen oplossingen om hittestress te mitigeren, waterhergebruik te bevorderen en de biodiversiteit en leefbaarheid in de stad te vergroten. Binnen ons onderzoek naar stedelijke ecohydrologie ontwikkelen we blauwgroene oplossingen voor gebouwen, openbare ruimte en sportvelden en brengen we deze naar de praktijk.  Lees meer.

De beschikbaarheid van voldoende water wordt een steeds groter knelpunt voor de economische vitaliteit en drinkwatervoorziening van Nederland. KWR onderzoekt hoe we ons watersysteem zo kunnen inrichten dat een robuuste watervoorziening ontstaat en tegelijkertijd natuurdoelen ondersteunt. Lees meer.

  • Ik wil vernatte bodems inzetten voor natuurinclusieve landbouw én waterzuivering.  Lees dan meer op onze pagina Natte teelten.

Onze huidige landbouwmethoden zijn vaak ongeschikt als we bodemdaling en uitstoot van broeikasgassen in veengebieden willen tegengaan of bufferzones rond natuurgebieden willen creëren. In het kader van natuurinclusief waterbeheer onderzoekt KWR hoe vernatte gronden tegelijkertijd kunnen worden ingezet voor natuurinclusieve landbouw en kunnen bijdragen aan biodiversiteit door water vast te houden en te zuiveren. Lees meer.