project

Aarhus ReWater

De gemeente Aarhus (Denemarken) staat voor de uitdaging om zowel een schonere haven en baai te creëren als de capaciteit van afvalwaterzuiveringsinstallaties te vergroten, vanwege een groeiende bevolking van jaarlijks 5.000 mensen. De huidige zuiveringsinstallaties (RWZI’s) in Marselisborg, Åby en Viby zijn te klein en bieden geen ruimte voor uitbreiding. Aarhus Water, het lokale waterbedrijf dat zowel drinkwater als afvalwaterbeheer verzorgt, is verantwoordelijk voor dit project. KWR Water Research Institute speelt hierbij een sleutelrol door wetenschappelijke expertise en innovaties te leveren voor de doelstellingen van Aarhus ReWater.

Afvalwater zuiveren en stoffen herwinnen

Aarhus ReWater zal niet alleen afvalwater zuiveren, maar ook waardevolle grondstoffen zoals energie en nutriënten uit afvalwater herwinnen. Dit project zet nieuwe normen op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Tegen 2031 wordt een vermindering van 25% stikstof- en 40% fosforemissie verwacht, wat zal bijdragen aan een gezonder watermilieu in de baai van Aarhus.

Ruimte voor stedelijke ontwikkeling

De consolidatie van de zuiveringsinstallaties biedt mogelijkheden voor stedelijke ontwikkeling. De nieuwe installatie komt nabij de huidige locatie van Marselisborg en zal door multifunctioneel ontwerp bijdragen aan de leefbaarheid van de omgeving.

KWR Water Research Institute is een cruciale partner binnen het consortium en brengt wetenschappelijke kennis en innovaties in om de ambitieuze doelen van Aarhus ReWater te realiseren. KWR’s onderzoek richt zich op afvalwaterzuivering, energie-efficiëntie, en het terugwinnen van waardevolle grondstoffen. Samen met Envidan en Royal HaskoningDHV werkt KWR aan de ontwikkeling van een toekomstbestendige en duurzame installatie.

Aarhus Rewater

Aarhus ReWater zal afvalwater zuiveren, en waardevolle grondstoffen zoals energie en nutriënten uit afvalwater herwinnen. Dit project zet nieuwe normen op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie.

Innovatief en lerend systeem

Aarhus ReWater wordt een ‘lerende’ installatie die continu kan worden aangepast aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Het project fungeert als een voorbeeld van de circulaire economie voor Aarhus Water, met als doel om tegen 2030 energieneutraal en CO2-neutraal te zijn.

Aarhus Water, een Deens waterbedrijf dat zowel drinkwater als afvalwaterbeheer verzorgt, is de opdrachtgever van dit project. Het bedrijf richt zich op duurzame wateroplossingen en is betrokken bij lokale en internationale projecten gericht op klimaatadaptatie, waterbeheer en de circulaire economie.