project

ARSINOE

Klimaatbestendigheid

ARSINOE is een groot, vierjarig project (omvang 15 Meuro)dat door de Europese Commissie (EC) wordt gefinancierd. Het doel is de opbouw van een innovatief ecosysteem van oplossingen voor klimaatadaptatie. ARSINOE wordt gefinancierd via de Green Deal EC Calls (2021) en wordt gecoördineerd door de University of Thessaly in Griekenland. KWR leidt het werkpakket met de case studies en coördineert alle activiteiten voor de implementatie van de innovatiepakketten. KWR gaat ook de cascade-effecten onderzoeken die worden veroorzaakt door klimaatverandering, en de invloed daarvan op de klimaatbestendigheid.

Paden naar klimaatbestendigheid op basis van een systeembenadering en innovatiepakketten

ARSINOE ontwikkelt de paden naar klimaatbestendigheid door het combineren van een Systems Innovation Approach (SIA) en het Climate Innovation Window (CIW). Dit moet leiden tot een ecosysteem van oplossingen voor klimaatadaptatie. In het ARSINOE-ecosysteem worden de routes naar oplossingen gecoördineerd en gezamenlijk ontworpen door de belanghebbenden. Zij kunnen dan bestaande CIW-technieken, technieken van nieuwe leveranciers, of een combinatie daarvan, uitkiezen om een innovatiepakket voor klimaatbestendigheid te creëren.

SIA richt zich op de toenemende complexiteit, wederzijdse afhankelijkheden en verbanden tussen moderne maatschappijen en economieën. Het is gericht op de functies van het sectoroverstijgende systeem als geheel, en de verschillende partijen daarin, maar niet op specifieke onderdelen. SIA analyseert uitdagingen, identificeert mogelijkheden, en ontwikkelt oplossingen. Het Climate Innovation Window (CIW) is markt voor referentie-innovaties voor klimaatadaptatietechnieken in de EU.

Een ecosysteem met oplossingen voor klimaatadaptatie

ARSINOE is gericht op de ontwikkeling van een methodologisch raamwerk voor het combineren van SIA en CIW voor het creëren van een ecosysteem met oplossingen voor klimaatadaptatie. ARSINOE bouwt dit ecosysteem in drie niveaus op:

  1. Het toepassen van SIA voor het integreren van een scala aan technische, digitale, zakelijke, governance en milieuaspecten met sociale innovatie. Zo kunnen routes naar klimaatbestendigheid worden ontwikkeld waarmee de EU Green Deal doelstellingen voor specifieke regio’s te realiseren zijn.
  2. Het maken van een verbinding met CIW om innovatiepakketten te vormen door ontwikkelaars van innovaties in contact te brengen met eindgebruikers en regio’s.
  3. Het stimuleren van de duurzaamheid en groei van het ecosysteem door kruisbestuiving en replicatie op verschillende schaalniveaus, op Europese schaal en verder, op basis van specifieke modellen voor de bedrijfsvoering, exploitatie en promotieactiviteiten.

Deze benadering op basis van drie niveaus wordt gedemonstreerd in negen verschillende regio’s in Europa, als proof-of-concept van de toepasbaarheid, herhaalbaarheid, potentieel en effectiviteit. De regio’s zijn:

  • De metropoolregio Athene (Griekenland),
  • Havens aan de Middellandse Zee, o.a. de haven van Piraeus (Griekenland), Limassol (Cyprus) en Valencia (Spanje),
  • De rivier Main in Duitsland,
  • De grensoverschrijdende regio Ochrid/Prespa-meren (Macedonië, Albanië en Griekenland),
  • De Canarische eilanden (Spanje),
  • Een grensoverschrijdende regio aan de Zwarte Zee, met Roemenië, Bulgarije en Turkije,
  • Zuid-Denemarken
  • De stad Torbay en het graafschap Devon (Verenigd Koninkrijk),
  • Het eiland Sardinië in de Middellandse Zee (Italië).

Naar een groene, digitale, inclusieve, eerlijke, veerkrachtige en duurzame toekomst

2-fb8f7lWQw

 

41 partners,15 landen, 9 case studies

ARSINOE is een vierjarig H2020 project. Het valt onder EU Water thema Climate-resilient Innovation Packages for EU regions. In dit project werken 41 partners uit 15 landen samen aan het ontwikkelen van routes naar klimaatbestendigheid. Dit door het ontwikkelen van regionale innovatiepakketten voor het opbouwen van een ecosysteem voor de ontwikkeling en implementatie van innovatieve klimaatadaptatiemaatregelen en oplossingen voor heel Europa.