project

Chemradar: Risicovolle contaminanten op de radar?

Elk jaar worden nieuwe stoffen ontwikkeld en op de markt gebracht, terwijl onze kennis over bestaande stoffen blijft groeien. Voor de drinkwatersector is het essentieel om deze ‘Contaminants of Emerging Concern’ nauwlettend te monitoren. Dit project bouwt voort op de signalerende en prioriterende rol van chemisch onderzoek en onderzoekt nieuwe informatiebronnen om dit proces verder te verbeteren.

Groei in aantal en verschillende soorten stoffen

De productie van chemische verbindingen groeit al decennialang in omvang en diversiteit. Tijdens gebruik en emissie kunnen deze stoffen en deeltjes in het milieu komen en veranderen, wat hun gedrag in de waterketen en de mogelijke risico’s voor mens en natuur moeilijk voorspelbaar maakt. Veel van deze stoffen worden niet actief gemonitord, en van de stoffen die wél in beeld zijn, is de impact op de waterketen vaak nog onduidelijk.

Gestructureerd scannen

Dit project signaleert en prioriteert nieuwe chemische bedreigingen voor de waterkwaliteit in lijn met eerder Waterwijs-onderzoek. Daarnaast scant het ook nieuwe informatiebronnen en methoden. Deze activiteiten worden in een workflow opgenomen om de informatie, afhankelijk van de onderzoeksvraag, om deze gestructureerd te ontginnen en relevante aanvullende informatie te zoeken.

Het project levert dus uiteindelijk niet alleen kennis over op dit moment relevante stoffen op, maar ook inzicht over hoe deze continue stroom van informatie over het gebruik, toelating en emissies systematisch beschouwd kan worden om de relevante stoffen op de radar van de drinkwaterbedrijven blijven krijgen.

 

Afbeelding 1

Op de radar

Het onderzoek beoogd een gestructureerde aanpak te ontwikkelen om nieuwe, relevant stoffen tijdig in beeld te hebben en een (eerste) afweging te maken van hun relevantie. Dit levert informatie op voor monitoring, maar ook om toekomstige emissies te voorspellen en het agenderen van stoffen of activiteiten die leiden tot emissies bij het bevoegd gezag.

 

Afbeelding 2: Chemradar, radar voor risicovolle stoffen in water