project

Flexibiliteit in water

Dit project behandelt de vraag over hoe en onder welke condities drinkwaterbedrijven gebruik kunnen maken van de flexibiliteit in de aansturing van hun assets om een betere uitgangspositie te hebben in een veranderend energiesysteem. Dit is van belang om verschillende redenen: benutting van eigen opgewekte energie, kostenbesparingen ten opzichte van vaste capaciteitscontracten, maar ook om een maatschappelijk-relevante reden: bijdragen aan de energietransitie door (o.a.) het mitigeren van problemen rondom netcongestie. Daartoe worden kennis en ervaringen uit de provincie, energie- en watersector gebundeld en gedeeld en worden casussen waar vraagsturing in de drinkwatersector mogelijk is, geselecteerd voor potentiële vervolgprojecten zodat ‘Flex in Water’ daadwerkelijk in de praktijk kan worden toegepast.

Belang en doel

Door het huidige tekort aan netcapaciteit, komen steeds meer ondernemingen, en zelfs complete nieuwbouwwijken, niet meer in aanmerking voor vergroting van een bestaande aansluiting op het elektriciteitsnet, of de aanvraag van nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet. Ook voor de watersector is dit realiteit voor de komende jaren, terwijl behoefte aan netcapaciteit ook in de watersector zal groeien. Door eigen flexibiliteit in te zetten in de bedrijfsvoering, kunnen aanvullende assets wellicht worden ingepast binnen de huidige, gecontracteerde netcapaciteit.

Het project Flexibiliteit in Water voorziet in bundeling van kennis en expertise binnen en buiten de watersector, door te onderzoeken (1) hoe (en of) de flexibele capaciteit in de drinkwatersector kan worden vergroot, en onder welke condities, (2) welke strategieën er zijn voor het waarborgen van een veilige watervoorziening tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten in synergie met de energietransitie. Tenslotte levert het onderzoek een selectie van mogelijke pilots in de (drink)watersector voor het vergroten van de flexibele capaciteit, waarmee daadwerkelijk een start kan worden gemaakt in de implementatie van voorgedragen oplossingen.

Opbrengsten en toepassing

Samengevat is de verwachting dat het project zal leiden tot inzicht in de (on)mogelijkheden bij de toepassing van vraagsturing en daarmee de mogelijkheden die waterbedrijven hebben om (meer) bij te dragen aan de energietransitie.

Door bundeling van bestaande kennis en kennisdisseminatie, en inzicht in welke casussen kansrijk zijn voor het vergroten van de flexibele capaciteit, kunnen besluitvormers bij waterbedrijven onderbouwde beslissingen nemen en initiatieven worden gestart om projecten vorm te geven.