project

Grip op (indirecte) lozingen

Waterschappen, omgevingsdiensten en gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met lozingen van grote hoeveelheden chemisch afval en andere ongewenste stoffen op het riool en hiermee indirect op het oppervlaktewater. Dit is schadelijk voor de infrastructuur van de rioolwaterzuivering en het rioleringssysteem, de natuur en de kwaliteit van drinkwaterbronnen. KWR brengt belanghebbenden bijeen en doet onderzoek om lozingen in kaart te brengen. Door verschillende soorten informatie te combinerenen te analyseren met geavanceerde technieken kunnen we de herkomst van de gevonden stoffen bepalen. Het verkregen inzicht in de omvang en herkomst van het geloosde chemisch afval in een bepaald gebied geeft belanghebbenden handelingsperspectief voor de aanpak van de emissies.

Lozingen van chemisch afval: een probleem met grote gevolgen

Waterschappen, omgevingsdiensten en gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met incidentele en structurele lozingen van grote hoeveelheden chemisch afval en andere ongewenste stoffen op het riool en hiermee indirect op het oppervlaktewater. Dit is schadelijk voor de infrastructuur van de rioolwaterzuivering en het rioleringssysteem, de natuur en de kwaliteit van (drink)waterbronnen. Soms functioneert een rioolwaterzuivering tijdelijk niet goed door een lozing van chemisch afval doordat de bacteriën sterven of moet het rioleringssysteem worden vervangen als gevolg van schade door grote afwijkingen in de zuurgraad van het rioolwater. Chemische lozingen verstoren de natuur en kunnen leiden tot aantasting van de biodiversiteit in een bepaald gebied. Lozingen (in de buurt) van drinkwaterbronnen kunnen leiden tot een (tijdelijke) innamestop voor de productie van drinkwater. Lozingen van chemisch afval zijn dus een probleem met grote gevolgen.

Onderzoek geeft handelingsperspectief

KWR doet onderzoek om lozingen in kaart te brengen door afwijkingen in de fysisch-chemische eigenschappen van het rioolwater te meten. Daarnaast kan met grootschalige data-analyse de oorzaak van aanwezigheid van stoffen in oppervlaktewater of grondwater worden achterhaald. Met chemische analyses kunnen we identificeren om welke stoffen het gaat en/of aan de hand van beschikbare of experimentele toxiciteitsgegevens  bepalen we mogelijk nadelige gevolgen voor het watermilieu. Door de informatie over stoffen te combineren met andere beschikbare informatie kunnen we de herkomst  van de gevonden stoffen bepalen. Het verkregen inzicht in de omvang en herkomst van het geloosde chemisch afval in een bepaald gebied ondersteunt overheidsinstanties zoals waterschappen, gemeenten en provincies bij vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken). Een betere grip op lozingen biedt bovendien meer houvast en handelingsperspectief geeft voor uitvoerende organisaties, zoals de omgevingsdiensten.

De kracht van samenwerking

Samenwerking is essentieel vanwege de complexiteit van het onderzoek en verschillende expertises die nodig zijn. Wij brengen de betrokkenen bijeen en leggen de verbinding die nodig is voor een goede uitvoering van het onderzoek. Hierdoor kunnen we op het juiste moment bemonsteren, kunnen waar nodig aanpassingen worden gedaan op de bestaande infrastructuur en kunnen we extra informatie voor duiding van onderzoeksresultaten optimaal benutten.

Naast de organisatie en coördinatie van het onderzoek voert ons chemisch laboratorium  met haar geavanceerde apparatuur  en kennis metingen uit voor het identificeren van de geloosde chemische stof(fen), zodat we de identiteit en herkomst kunnen bepalen.

In vervolgonderzoek kunnen we ons richten op risico’s van chemische lozingen voor de oppervlaktewater- en grondwaterkwaliteit (KRW), schadelijkheid voor het milieu  (ecotoxiciteit) en impact op het (microbiologisch) ecosysteem. Daarnaast vereist de complexiteit van het onderliggende probleem een dieper inzicht in de juridische en governance -aspecten met betrekking tot lozingen op het riool. We onderzoeken de behoeften en constellaties van betrokkenen en verschaffen inzicht op weg naar effectieve governance-arrangementen.