project

Groene energie voor iedereen: hoe waterstof en elektriciteit onze toekomst dragen

In het boek Groene energie voor iedereen. Hoe waterstof en elektriciteit onze toekomst dragen laten auteurs em. prof. Ad van Wijk, dr. Els van der Roest en ir. Jos Boere zien dat het mogelijk is om groene energie wereldwijd betaalbaar en toegankelijk te maken. Dit visionaire werk, dat verkrijgbaar is in zowel het Nederlands als in het Engels (Green Energy for All. How Hydrogen and Electricity carry our Future), biedt een diepgaande analyse van de technologische, economische en maatschappelijke veranderingen die nodig zijn om een toekomst te creëren waarin iedereen profiteert van duurzame energiebronnen. 

A.J.M. van Wijk, J.A. Boere, E. van der Roest – Green energy for all. How hydrogen and electricity carry our future/ Groene energie voor iedereen. Hoe waterstof en elektriciteit onze toekomst dragen (2023) – DOI: 10.5281/zenodo.8207551 – ISBN: 9789082763720

Toekomstige energievoorziening voor duurzame wereld

Ad van Wijk, emeritus-hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, benadrukt dat groene energie geen verre droom is, maar een haalbare en noodzakelijke stap om klimaatverandering tegen te gaan. Het boek presenteert een geïntegreerde benadering van duurzame energieproductie, met transport en opslag van energie, zodat iedereen betaalbare schone energie op de juiste plaats en tijd kan gebruiken. Daarbij spelen koolstofvrije energiedragers zoals waterstof en elektriciteit een grote, complementaire rol. Het boek laat zien hoe we niet alleen energie kunnen produceren zonder CO2-uitstoot, maar ook hoe deze energie wereldwijd eerlijk verdeeld kan worden. 

Waterstof als spil in het energiesysteem

Een belangrijk thema in Groene energie voor iedereen is de rol van groene waterstof in een toekomstig energiesysteem. Met waterstof kun je kostenefficiënt duurzame energie over de wereld transporteren en grootschalig langdurig opslaan. Ook speelt waterstof een cruciale rol bij het balanceren van vraag en aanbod in een elektriciteitssysteem dat gebaseerd is op hernieuwbare bronnen. Van Wijk betoogt dat met waterstof goedkope duurzame energie kostenefficiënt van gebieden met een groot overschot naar gebieden met een tekort kan worden gebracht. Op deze manier kan schone, duurzame energie betaalbaar en betrouwbaar aan iedereen worden geleverd. 

Route naar schone energie, water, materialen en voedsel

De titel Groene energie voor iedereen verwijst naar het idee dat groene energie niet alleen een oplossing is voor de rijke delen van de wereld, maar ook ontwikkelingslanden kan helpen toegang te krijgen tot schone energie. In het boek beschrijven de auteurs de noodzaak van investeringen in infrastructuur en technologie, en hoe internationale samenwerking de transitie naar groene energie wereldwijd kan versnellen. Daarbij pleiten de auteurs voor een bredere kijk op energiesystemen, als onderdeel van een geïntegreerd, wereldwijd systeem voor de levering van schone energie, water, duurzame materialen en voedsel. 

Interactieve wereldkaart over zonne-energie

Groene energie voor iedereen is toegankelijk geschreven, met als doel een breed publiek te bereiken. Dr. Els van der Roest, voormalig onderzoeker bij KWR, heeft bijgedragen aan de totstandkoming van unieke illustraties. Zo bevat de uitgave een wereldkaart die het jaarlijks overschot of tekort aan zonne-energie per vierkante kilometer laat zien, in relatie tot het energiegebruik in het jaar 2100. Deze kaart onthult dat tekorten vooral zullen voorkomen in dichtbevolkte gebieden, terwijl overschotten worden verwacht in gebieden met weinig inwoners. Ook toont de kaart dat in agrarische, natuur-, berg- en bosgebieden de mogelijkheden voor zonne-energie beperkt zijn. Deze kaart is online te bekijken via een interactieve heatmap. 

Wereldkaart (heatmap) die het jaarlijks overschot of tekort aan zonne-energie per vierkante kilometer laat zien, in relatie tot het energiegebruik in het jaar 2100, via een interactieve heatmap.

Download het boek

Het boek Groene energie voor iedereen is gratis te downloaden via de website van KWR. Initiatiefnemers voor het totstandkomen van het boek zijn KWR, Hysolar, Hydrogen Europe en Dii Desert Energy. 

Link naar downloadpagina