project

Integraal beeld van bron tot tap

In dit project wordt een blauwdruk gemaakt voor de ontwikkeling van digitale tweelingtoepassingen en -diensten om tot een integraal beeld van bron tot tap te kunnen komen. De toepassingen en diensten bestaan uit digitale tweelingen zelf (modellen) maar ook uit ondersteunende zaken zoals datastromen, datavalidatiegereedschappen of dashboards. De blauwdruk belicht de technische aspecten bij het maken van digitale tweelingtoepassingen en -diensten; de vereisten voor het datamanagement; en de benodigde aanpassingen binnen de organisatie (rollen en processen). Dit is nodig om het steeds complexere systeem van digitale tweelingen (en aanpalende gereedschappen) beheersbaar te houden. Tegelijk is de complexiteit noodzakelijk om aan de wens van waterbedrijven te voldoen, dat is, de relevante informatie op de plekken in de organisatie te krijgen waar beslissingen worden genomen, juist over traditionele domeingrenzen heen.

Opbrengsten

Het project zal vier concrete opbrengsten leveren:

  1. inventarisatie van bestaande digitale tweeling ontwikkelingen en implementaties bij de waterbedrijven;
  2. recept voor de koppeling van digitale tweelingtoepassingen en -diensten , met name tussen verschillende domeinen (bron, productie, distributie);
  3. routekaart voor datamanagement om de bedrijfsbrede integratie van digitale tweelingen mogelijk te maken;
  4. raamwerk voor gestandaardiseerde en effectieve samenwerking om de bedrijfsbrede ontwikkeling, integratie en adoptie van digitale tweelingen mogelijk te maken;
  5. demonstratie van punt 2-4 in een case-study.

Dit betekent dat het aspect (cyber)security niet afgedekt is met een eigen werkpakket. Dit heeft een aantal redenen: het budget laat het niet toe, (cyber)security integraal onderdeel moet zijn van de andere aspecten (in werkpakketten 1-3); het huidige project “secure IT-OT convergence” hier veel expliciete aandacht voor heeft en lessen hieruit vertaald kunnen worden naar de scope van dit project.

Deze opbrengsten stellen waterbedrijven in staat hun digitaliseringsinspanningen doelgerichter in te zetten waardoor de inspanningen efficiënter, flexibeler en duurzamer worden. Vooral zullen zij hiermee de juiste beslissingen kunnen nemen, die hen later zullen helpen wanneer steeds meer digitale tweelingtoepassingen en -diensten moeten worden geïntegreerd in een complex systeem. Tegelijkertijd zal dit ook nu al, de implementatie van digitale tweelingen binnen het bedrijf versnellen. Vanwege het multidisciplinaire karakter van digitale tweelingen (en de digitale transformatie in het algemeen) zullen de uitkomsten van dit project alle belanghebbenden van digitale tweelingen raken, variërend van ICT, softwareontwikkelaars, data-engineers, datawetenschappers, modelleurs en eindgebruikers zoals hydrologen, procestechnologen en -operators.

De opbrengsten van het project zouden direct toegepast kunnen worden door de bedrijven om hun digitaliseringsinspanningen toekomst bestendiger te maken; door de samenspraak met de praktijk in co-creatiesessies te faciliteren is de vertaling naar de praktijk onderdeel van dit project. Afhankelijk van de uitkomsten, zou dit kunnen leiden tot een nieuwe praktijkcode met betrekking tot het ontwikkelen van digitale tweelingtoepassingen en -diensten.