project

Kennisdossier Watertransitie en drinkwater (impactversneller)

In het collectieve onderzoeksprogramma Waterwijs zijn diverse onderzoeken uitgevoerd rond de transitie naar een klimaatrobuust watersysteem. In het Kennisdossier Watertransitie wordt de kennis uit Waterwijs over de watertransitie gekoppeld aan praktijkcasussen. Zo kunnen drinkwaterprofessionals en KWR-onderzoekers van elkaar leren en de kennis door laten stromen naar de praktijk.

Watertransitie en drinkwater

Ons watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door toenemende droogte, te snelle waterafvoer, toenemend watergebruik, vervuiling en verzilting. Er is een stevige watertransitie nodig om ons watersysteem klimaatrobuust te maken en te voldoen aan de vraag naar water voor natuur, drinkwater, industrie en landbouw. Dit vraagt om andere keuzes in de ruimtelijke inrichting, waarbij meer hemelwater kan infiltreren en water beter en langer wordt vastgehouden. Om de drinkwatervoorziening in de toekomst veilig te stellen, is het ook van belang zuiniger om te gaan met drinkwater en het beschikbare water circulair te gebruiken. Deze watertransitie gaat onder meer gepaard met een nieuwe verdeling van rollen en verantwoordelijkheden. De grote uitdaging ligt in het ontwikkelen van transformatiepaden voor zowel het fysieke als bestuurlijke watersysteem, waarbij de waarde van water centraal staat.

Kennisdossier

Het doel van het project is om de impact van kennis op de watertransitie te vergroten en daarmee te versnellen. De opbrengsten worden gebundeld in het Kennisdossier Watertransitie, bestaande uit drie onderdelen:

  1. Kennis in kaart: factsheets met kennis over oplossingsrichtingen voor de opgaven in de watertransitie (systeemkennis);
  2. Waarden in de watertransitie: casusbeschrijvingen waarin de afwegingen en dilemma’s uitgewerkt zijn (normatieve kennis);
  3. Impact in actie: beschrijving van handelingsperspectieven voor het realiseren van de watertransitie (transitiekennis).

 

Figuur 1. Het Kennisdossier Watertransitie bestaat uit 3 onderdelen: kennis in kaart, waarden in de watertransitie, en impact in actie.

Factsheet Drinkwaterbesparing

De eerste opbrengst is de factsheet drinkwaterbesparing, waarin de opgaven en oplossingen zijn weergegeven op basis van onderzoeksresultaten uit Waterwijs. De factsheet verwijst naar de relevante rapporten en concludeert dat een combinatie van maatregelen nodig is om voldoende drinkwaterbesparing te realiseren. Het is daarbij belangrijk om een duurzame balans te vinden tussen watervraag en waterbeschikbaarheid.

 

Deze project pagina wordt aangevuld met factsheets, casussen en handelingsperspectieven die bijdragen aan de watertransitie.