project

NATALIE

NATALIE richt zich op de risico’s van klimaatverandering en de gevolgen daarvan en stelt voor om de concepten van “ecosysteemgerichte aanpassing” in Europa te bevorderen, in combinatie met klimaatbestendige ontwikkelingstrajecten. Dit dient als middel voor impactgedreven, op de natuur gebaseerde oplossingen (NBS), om de toepassing van NBS voor veerkracht tegen klimaatverandering te versnellen en te mainstreamen. Dit is ook de hoeksteen die wordt genoemd in het recente IPCC AR6 WGII-rapport. NATALIE zal innovatieve en praktische innovaties leveren op het gebied van co-creatie van oplossingen, betrokkenheid van belanghebbenden, modellering, testen, monitoring en validatiemechanismen. Deze innovaties zullen regio’s en gemeenten ondersteunen bij het plannen en ontwikkelen van aanpassingsmaatregelen en daarbij waardevolle kennis en ervaring omzetten in bruikbare kennis voor adaptatie en impactgedreven NBS.

Om dit doel te bereiken zal NATALIE een transformatief NBS-boosterpack van 25 oplossingen ontwikkelen (innovatieve acties die de zes belangrijkste hefbomen voor transformatieve verandering aanpakken):

  1. sociaal aanvaardbare, slimme en financiële innovatieve oplossingen;
  2. maatschappelijke betrokkenheid, betrokkenheid van belanghebbenden en burgers;
  3. grotere systemische oplossingen op regionaal niveau; 4.
  4. monitoring, evaluatie en kosten-batenanalyse van oplossingen;
  5. pre-haalbaarheidsstudie;
  6. op feiten gebaseerde resultaten en aanbevelingen.

Het belangrijkste doel is om de mainstreaming van NBS te versnellen en te bevorderen door een ecosysteemgebaseerde aanpassing voor regionale veerkracht te vormen.

Het innovatiepakket omvat innovatieve technische, modellerings- en IT-oplossingen (waaronder een innovatieve NBS-kennisbooster en digitale tweeling), governance, beleidsaanbevelingen op EU- en regionaal niveau, financiering en transformatieve oplossingen voor publieke betrokkenheid. Achttien NBS-maatregelen zullen worden gedemonstreerd in 8 casestudies, in verschillende biogeografische regio’s van Europa: Griekenland, Roemenië, Letland, Canarische Eilanden, België (Vlaanderen), Frankrijk, Noorwegen en Italië (regio Veneto), evenals vijf volgregio’s in IJsland, de Balearen, Roemenië, Frankrijk en Litouwen).