project

Netwerkgroep Water & Energie

Wereldwijd wordt gestreefd naar minder broeikasgasemissies, onder meer door over te stappen naar schonere en duurzamere energiebronnen. In deze energietransitie speelt water een essentiële rol. Daarnaast kunnen drinkwaterbedrijven met hun assets en kennis bijdragen aan de energietransitie. Om binnen de drinkwatersector kennis te delen onderwerpen op het grensvlak van energie en water is de Netwerkgroep Water & Energie opgericht.

Meer dan tien jaar ervaring met onderzoek naar energie en water

Sinds 2013 is er binnen het gezamenlijke onderzoeksprogramma van de drinkwaterbedrijven (Waterwijs, voorheen BTO) aandacht voor de relatie tussen energie en water. Hiervoor was destijds de Themagroep ‘Klimaatneutrale Waterketen’ actief. Voor onderwerpen op het snijvlak van energie en water zoals aquathermie, was vanaf 2018 geen sectorbrede plek meer voor kennisuitwisseling. Dit leidde destijds tot de oprichting van de ‘Begeleidingsgroep Aquathermie’. Recent is deze naam omgedoopt tot ‘Netwerkgroep Water & Energie’ omdat naast aandacht voor warmte (m.n. aquathermie) ook aandacht nodig is voor andere aspecten uit de energietransitie die het werkveld van drinkwaterbedrijf beïnvloeden, bijvoorbeeld netcongestie.

Kennisbasis en bijdrage aan een duurzame toekomst

De Netwerkgroep Water & Energie wil vanuit de context van de drinkwatersector bijdragen aan de energietransitie met inachtneming van het maatschappelijke belang van schoon en veilig drinkwater. De netwerkgroep is van mening dat deze bijdrage van de drinkwatersector niet beperkt moet zijn tot de eigen bedrijfsvoering, maar betrekking moet hebben op de gehele watercyclus in verbinding met de energietransitie. De netwerkgroep wil vanuit de drinkwatersector concreet bijdragen aan de warmtetransitie en energietransitie. Ook willen de leden van de netwerkgroep een kennisbasis vormen voor de drinkwatersector.

De netwerkgroep richt zich op diverse strategische onderwerpen binnen het werkveld ‘Energie en Water’, op hoofdlijnen georganiseerd langs twee richtingen; (1) de energietransitie/ Energiewet en (2) de warmtetransitie/ Wet Collectieve Warmte. Ook aanpalende kansen of knelpunten uit de energietransitie kunnen aan de orde komen zolang er geen ander passend gremium is waarin deze vragen opgepakt worden.

De leden van de netwerkgroep hebben de volgende taken gedefinieerd voor de netwerkgroep:

  • Het periodiek (digitaal) samenkomen voor kennisopbouw en -uitwisseling inzake de water-energie-nexus in de Vlaams-Nederlandse watersector.
  • Het signaleren van nieuwe ontwikkelingen in de energiewereld en het zo nodig agenderen van deze ontwikkelingen in de juiste gremia. Zo nodig werkt de netwerkgroep naar buiten toe hierbij ook opiniërend, zij het op persoonsniveau en niet op bedrijfsniveau.
  • Het initiëren en begeleiden van (onderzoeks)projecten al dan niet in samenwerking met KWR en andere partners.

De leden van de werkgroep treden waar mogelijk op als verbinder tussen het eigen bedrijf, de eigen regio en relevante netwerken (zoals Vewin, Blauwe Netten, Stichting WarmteNetwerk, EFGF, etc.)

Status en deelnemers

De Netwerkgroep Water & Energie wordt gefinancierd vanuit het Water in de Circulaire Economie (WiCE) programma en heeft een informele status. De netwerkgroep bestaat anno 2024 uit de volgende deelnemers:

  • Brabant Water – Vincent de Laat
  • De Watergroep – Ortwin Deroo
  • Dunea – Tom Goorhuis Oude Sanderink (elektriciteit), Ewout Hekhuizen (warmte & koude), Carlijn van der Sande (warmte & koude)
  • Evides – Gijs van Nes, Ljiljana Zlatanovic
  • Oasen – Iris Hoefnagels
  • PWN – Rob Klootwijk
  • Vitens – Joost Bouten
  • Waterbedrijf Groningen – Theo Venema
  • Waternet – Jeroen Kooijman, André Struker
  • WML – Wim Lafeber
  • KWR – Andreas Moerman, Daniël Bakker, Frank Oesterholt

 

Een aquathermie-installatie. Eén van de onderwerpen waar de netwerkgroep een functie voor kennisborging- en uitwisseling heeft is aquathermie/ thermische energie uit drinkwater (TED).