Waterwijs – Verkennend Onderzoek

Impact door kennis van drinkwater

In het Verkennend Onderzoek (VO) signaleert KWR systematisch nieuwe ontwikkelingen in maatschappij, wetenschap, technologie en beleid. Dit onderzoek maakt deel uit van het collectieve onderzoeksprogramma van de drinkwatersector, Waterwijs. Het VO evalueert welke potentiële impact (kansen en bedreigingen) deze ontwikkelingen hebben op de watersector.

Het VO richt zich op het optimaliseren van de bestaande watervoorziening en infrastructuur en biedt daarnaast inzichten die bijdragen aan de vernieuwing van de watervoorziening, in het licht van maatschappelijke transities zoals de circulaire economie en de transities op het gebied van water, energie en landbouw. 

Verkennen van bron tot kraan

Alle onderzoeksthema’s van het Waterwijs-programma kunnen onderwerp zijn van het VO: van bron tot kraan, inclusief de thema’s gericht op interactie en samenwerking met belanghebbenden, zoals Omgeving en transities en Water in de Circulaire Economie (WiCE). Het VO voert voor al deze onderwerpen projecten uit. Naast het signaleren van ontwikkelingen en het aandragen van mogelijke nieuwe onderzoeksthema’s, wil het VO thema-overstijgend samenwerken aan nieuwe integrale oplossingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de diverse expertises binnen KWR. 

Strategische Doelen

Het Verkennend Onderzoek ondersteunt de impactgedreven benadering van het Waterwijs-programma, met een focus op toekomstverkenning. Twee lange-termijnuitkomsten zijn gedefinieerd: 

  • De lange-termijnplannen van waterbedrijven worden gevoed door actuele kennis van ontwikkelingen, methodes en toekomstsignalen.
  • De onderzoeksagenda van Waterwijs is toekomstgericht en voorziet waterbedrijven van relevante innovaties en kennis. 

Het VO maakt gebruik van horizonscanning en toekomstverkenning, waarbij trend- en verdiepende verkenningen bijdragen aan deze uitkomsten. Deze activiteiten zijn waardevol voor zowel waterbedrijven als het Waterwijs-programma en KWR. Naast de functie van toekomstverkenning voor de waterbedrijven zelf, levert dit onderzoek ook input voor de lange-termijnprogrammering van zowel het Waterwijs- als het WiCE-programma, waardoor deze programma’s toekomstgericht blijven. 

Onderdelen van het VO

Om tijdig te anticiperen op ontwikkelingen is het VO programma opgebouwd uit twee samenhangende onderdelen:

Trendverkenningen

In de trendverkenningen signaleert KWR trends en ontwikkelingen en analyseert de betekenis en mogelijke impact hiervan voor de watersector. De eerste stap is horizonscanning: het signaleren van nieuwe trends en ontwikkelingen. Als de resultaten hiervan aanleiding geven om een bepaald vraagstuk of innovatie verder te onderzoeken volgt verdere research. Het resultaat vatten de onderzoekers samen in de vorm van een overzichtelijke trendalert. Deze trendalerts kunnen gaan over een breed scala aan onderwerpen die invloed hebben op de watersector, passend binnen de thema’s van het Waterwijs-programma of integraal (voor alle thema’s relevant).

Verdiepende verkenningen

Met verdiepende verkenningen zorgt KWR ervoor dat het onderzoeksprogramma blijft innoveren door nieuwe methoden, concepten en onderzoekslijnen te identificeren, te testen en verder te ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is het project Klantperspectieven 2.0, waarin wordt onderzocht hoe inzichten in klantbehoeften en -verwachtingen kunnen bijdragen aan een duurzame en veerkrachtige watersector. Dit project bouwt voort op eerdere verkenningen en past deze inzichten toe in een bredere context. 

VO op Waterwijs-Net

Alle informatie over het VO is beschikbaar op de online omgeving Waterwijs-Net. Met nieuws, informatie over lopende onderzoeken, een kalender met overleggen en evenementen, vergaderstukken en recent verschenen trendalerts en rapporten.
Aanmelden voor Waterwijs-Net kan door een e-mail te sturen naar . Binnen één werkdag ontvang je een bevestiging en kun je vanaf dat moment met Microsoft Authenticator toegang krijgen. 

delen