Emissies of negatieve impact verkleinen

Maak het systeem meer circulair door impact en emissies aan te pakken

In een ideaal circulair systeem zijn er geen emissies en geen negatieve impact op onze leefomgeving en op onszelf– mogelijk is er zelfs een positieve impact. Ook terwijl we onderweg zijn naar degelijke circulaire systemen streven we ernaar negatieve impact en emissies te voorkomen of te minimaliseren. We krijgen intussen steeds meer inzicht in emissies die bij verschillende processen ontstaan en de effecten die ze kunnen hebben op ons en onze leefomgeving, van broeikasgassen (CO2, CH4, N2O) tot concentraten (brijn) en van medicijnresten tot andere microverontreinigingen. Met meer inzicht in de huidige emissies en hoe we hiermee om kunnen gaan, kunnen we onderbouwd zoeken naar oplossingen om schadelijke stoffen te verwijderen, of beter nog: te voorkomen dat ze vrijkomen.

Methoden, tools en producten

Het verwerken en valoriseren van (membraan)concentraat draagt bijvoorbeeld bij aan een (near) zero pollution in de watersector en geeft een stimulans aan de circulaire economie. Ongewenste stoffen verwijderen kan bijvoorbeeld door stoffen te concentreren in brijn. Bij echt ongewenste stoffen, die we niet willen of (nog) niet kunnen hergebruiken, kiezen we eerder voor effectief afvoeren en verwerken.

Projecten

Monitoring, modellering en vermindering van lachgas-emissies uit rwzi’s

Industrie en maatschappij streven ernaar de klimaatvoetafdruk te verkleinen en zo de klimaatverandering te matigen. Koolstofdioxide is niet het enige schadelijke broeikasgas: lachgas (N2O) heeft een aardopwarmingsvermogen (Global Warming Potential of GWP) dat zelfs 273 keer groter is dan dat van CO2. Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) zijn een significante bron van lachgasemissies. We werken aan mitigatiestrategieën voor rwzi’s door intensieve monitoring en modellering van N2O-emissies. Met de kennis die we ontwikkelen, kunnen eindgebruikers evalueren hoe verschillende mitigatiestrategieën de lachgasemissies van hun zuiveringsinstallaties kunnen minimaliseren.

 

Berekening CO2-voetafdruk drinkwaterbedrijven

Er is een Praktijkcode ontwikkeld voor de berekening van de CO2 voetafdruk van drinkwaterbedrijven. Met deze Praktijkcode wil de drinkwatersector de berekening formaliseren en zo meer uniformiteit en consistentie in de berekeningswijze realiseren. De code is bedoeld als aanbeveling en drinkwaterbedrijven kunnen hieraan hun eigen invulling geven en kiezen welke aspecten ze wel of niet meenemen in de berekening. Door deze flexibiliteit is het ook mogelijk bepaalde onderwerpen gefaseerd in de berekening te introduceren, bijvoorbeeld omdat er nog geen instrumenten beschikbaar zijn voor een nauwkeurige kwantificering.

 

Verkenning klimaatneutraliteit waterketen op tactisch en strategisch niveau

Waterbedrijven hebben verschillende ambities en doelstellingen geformuleerd voor het bereiken van een klimaatneutrale waterketen. In eerste instantie richten die ambities zich op het drinkwaterdeel van de waterketen, maar vaak reiken ze verder, bijvoorbeeld tot huishoudens omdat drinkwaterbedrijven beseffen dat in huis het grootste energieverbruik in de waterketen plaatsvindt. De waterbedrijven kunnen veel van elkaar leren als ze meer inzicht krijgen in de verschillende gehanteerde methodieken en de verankering van CO2 –emissiereductie.

 

Waterquality footprint

De watersector werkt aan CO2-reductie en klimaatneutraliteit. Op het moment is het nog maar beperkt mogelijk om waterkwaliteitsverbetering ook mee te nemen in milieu-impactmethodieken: voor het verwijderen van medicijnresten en andere microverontreinigingen uit water worden bijvoorbeeld in de CO2-footprint wel de inspanningen voor zuivering verrekend, maar (onterecht) geen positieve milieu-impact toegekend voor het resultaat: een betere waterkwaliteit. Dit kan leiden tot onjuiste beoordeling van innovaties die weliswaar geen CO2-reductie met zich meebrengen, maar verbeterde waterkwaliteit. We ontwikkelen een methode om de bredere milieu-impact stapsgewijs mee te wegen in de totale milieu-impact analyse.

 

Kansen voor Concentraat

In dit project onderzoeken we hoe geconcentreerde reststromen door een circulaire behandeling kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige en maatschappelijk verantwoorde zoetwatervoorziening. Dit gebeurt door het terugwinnen van water en het creëren van grondstoffen waarvoor een afzetmarkt bestaat.

 

Beheersen van concentraatstromen

In de waterzuivering worden steeds meer membraantechnieken toegepast, waardoor het ook steeds belangrijker wordt concentraatstromen te beheersen Concentraatmanagement vormt vaak een drempel voor het implementeren van membraantechnieken. KWR heeft daarom in opdracht van de waterbedrijven de huidige stand van concentraatstroommanagement binnen de drinkwaterbehandeling geïnventariseerd.