Stedelijke ecohydrologie

Creëer met ecohydrologische kennis een klimaatrobuuste en biodiverse stad

Klimaatverandering en stedelijke verdichting zetten de leefbaarheid en biodiversiteit van steden steeds verder onder druk, met steeds vaker  wateroverlast en hitte. Tegelijkertijd groeit de noodzaak om regenwater in steden beter te benutten. Hiervoor zijn veelzijdige blauwgroene oplossingen in de vorm van natuurinclusief waterbeheer gewenst, omdat in steden de ruimte intensief en voor meerdere functies wordt ingezet. De interactie tussen water, ondergrond en begroeiing is complex, met een hoge dynamiek en grote extremen. Een goed begrip van deze interacties is noodzakelijk om stedelijk gebied optimaal en robuust in te richten.

Methoden, tools en producten

Met het onderzoek naar stedelijke ecohydrologie wordt proceskennis uit de klassieke ecohydrologie toegepast op de stedelijke context. Dan gaat het bijvoorbeeld om het gedrag van water in de onverzadigde zone, verdamping door planten, waterstress en zuurstofstress. Met deze proceskennis ontwikkelen we nieuwe oplossingen voor klimaatadaptatie en biodiversiteit in de stad en onderbouwen we de effecten van deze oplossingen op de temperatuur, waterbeschikbaarheid en wateroverlast in steden.

Projecten

KWR zet ecohydrologische kennis in bij diverse projecten voor klimaatrobuuste en biodiverse steden:  

Het project Urban Photosynthesis; drie functies op één dak onderzoekt in de stedelijke omgeving een integrale oplossing voor het zoveel mogelijk sluiten van waterkringlopen op gebouwniveau, gecombineerd met het opwekken van zonne-energie op groene daken met waterberging (blauwgroene daken). Op deze manier kunnen we gelijktijdig bijdragen aan drie functies in verdichte stedelijke gebieden: vergroening, waterhergebruik en energieopwekking.  

Het TKI-project Straatwater Filtratie ontwikkelt methodes om op een praktisch haalbare en betrouwbare manier de grondwaterkwaliteit in blauwgroen stedelijke infraprojecten te beschermen. Hiermee kan water van straten lokaal, veilig en efficiënt voor infiltratie naar grondwater ingezet worden, om zowel wateroverlast bij regenval als watertekort voor stedelijk groen bij aanhoudende droogte te reduceren. Het levert daarmee een bijdrage aan de gezondheid, biodiversiteit en verkoeling van steden. 

Het TKI-project CitySports- klimaatadaptieve kunstgrasvelden richt zich op de aanpak van verregaande stedelijke verdichting en klimaatverandering in steden. Daarvoor moet elke plek meerdere functies kunnen vervullen zodat de stad gezond en leefbaar blijft. Met het project CitySports is een innovatieve oplossing gevonden waardoor kunstgras sportvelden kunnen bijdragen aan waterberging en het tegengaan van hittestress.  

Smartroof 2.0 levert oplossingen voor hittestress in de stedelijke omgeving door het optimaliseren van de verkoelende werking van verdamping door planten op blauwgroene daken. Het project heeft een breed toepasbaar daksysteem opgeleverd, naast unieke metingen aan de water- en energiebalans van blauwgroene daken. Het systeem draagt tegelijkertijd bij aan het reduceren van de regenwaterafvoer en maakt daarnaast meer diverse vegetaties mogelijk, die een rijk insectenleven in stand helpen houden.