Waterkringloopsluiting

Werk samen voor voldoende water waar en wanneer het nodig is

KWR brengt de mogelijkheden en kansen in beeld om de waterketen lokaal of regionaal te sluiten. Wij onderzoeken en ontwikkelen technologieën die waterkringloopsluiting zo robuust en veilig mogelijk maken, inclusief waterhergebruik door zuivering, het terugwinnen van grondstoffen en de distributie van het water.

Nederland heeft wereldwijd een ijzersterke reputatie rondom water, onder andere door de Deltawerken en ons betrouwbare drinkwater zonder chloorsmaak. Maar de omgeving verandert: bodemdaling, onzekerheid in de toeleveringszekerheid van hulpstoffen, klimaatverandering met als gevolgen zeespiegelstijging en extremer weer, bevolkingsgroei en vergrijzing leiden tot nieuwe uitdagingen voor de korte én de langere termijn. Dat vraagt om een structurele verandering op systeemniveau en heeft tegelijkertijd gevolgen voor keuzes op lokaal niveau. Om de benodigde transitie duurzaam en tegen minimale maatschappelijke kosten te kunnen realiseren, is het nodig goed gemotiveerde afspraken te maken op lokaal, regionaal en landelijk niveau.  

Methoden, tools en producten

Voor waterkringloopsluiting zet KWR zijn expertises in rond water, bodem en leidingtransport, naast kennis van toekomstverkenningen en strategieontwikkeling. 

Projecten

Bestuurlijk en landelijk niveau

Om waterkringloopsluiting op bestuurlijk of landelijk niveau te helpen realiseren zet KWR onder meer kennis in op het gebied van toekomstverkenning en strategieontwikkeling. In diverse projecten wordt hieraan vormgegeven: 

 

Regionaal niveau 

Bij waterkringloopsluiting op regionaal niveau spelen samenwerking en afstemming tussen gebiedsbeheerders (zoals waterschappen, provincies en landelijke overheid) en grootverbruikers (als de industrie, drinkwaterbedrijven en (glas)tuinbouw) een belangrijke rol. Enkele voorbeelden van projecten op dit vlak zijn: 

 

Lokaal niveau 

Bij waterkringloopsluiting op lokaal niveau ligt de focus op samenwerking en afstemming tussen nabijgelegen bedrijven, gemeente(n) en kleingebruikers als individuele huishoudens of initiatieven op wijkniveau. Actuele voorbeelden van praktijkgerichte onderzoeksprojecten zijn: