FOCUS

Energietransitie

Water en waterkennis spelen een essentiële rol in de energietransitie
Wereldwijd wordt gestreefd naar minder broeikasgasemissies, bijvoorbeeld door over te stappen naar schonere en duurzamere energiebronnen. In deze energietransitie speelt water een essentiële rol: het is de energiedrager in bodemenergiesystemen en warmtenetten en bij het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen. Water is ook de noodzakelijke bron voor duurzame, groene waterstof – een energiedrager die een sleutelrol speelt in ons toekomstige energiesysteem. De inpassing van nieuwe infrastructuur voor elektriciteit en warmte in de gebouwde omgeving vraagt om het waarborgen van een veilige watervoorziening tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten, zonder onnodige belemmering van de energietransitie.  

Waterkennis inzetten voor energietransitie

KWR-experts zetten hun waterexpertise in voor de energietransitie. Daar waar energie en water samenkomen, onderzoeken wij de mogelijkheden die nieuwe technologieën en systeemconcepten bieden voor energiebesparing, -opwekking, -opslag en -hergebruik. Met de kennis en kunde van KWR onderzoeken wij kansen en knelpunten voor veilig en efficiënt watergebruik in een duurzaam energiesysteem.  

Graag helpen we ook u en uw organisatie om vraagstukken rond de energietransitie op te lossen. Waar kunnen we u bijvoorbeeld mee helpen? 

De energietransitie beïnvloedt de bedrijfsvoering, rol en assets van drinkwaterbedrijven, van netcongestie en flexibiliteit tot de specifieke impact op drinkwaterassets, drinkwaterkwaliteit, de drinkwatervraag en mogelijke rollen voor drinkwaterbedrijven. Lees meer. 

Ongeveer de helft van de in Nederland gebruikte energie wordt ingezet voor warmte. De energietransitie is daarom ook een warmtetransitie. In die warmtetransitie speelt water een belangrijke rol door zijn grote warmtecapaciteit. Deze warmtecapaciteit maakt het mogelijk warmte (en koude) te winnen uit water (aquathermie) en water in de bodem te gebruiken voor warmteopslag (bodemenergie). Ook gaat ongeveer 80% van alle energiegebruik in de waterketen naar het verwarmen van tapwater in woningen en gebouwen – dus juist daar is energiebesparing essentieel. Lees meer.

Het Nederlandse energiesysteem moet schoon en toekomstbestendig zijn, maar ook betrouwbaar en betaalbaar. Daarbij speelt lokale productie van duurzame zonne- of windenergie een cruciale rol. Door het fluctuerende karakter van deze energiebronnen neemt de disbalans tussen energievraag en aanbod toe. Ook het volle elektriciteitsnet (netcongestie) is een probleem dat met opslag, transport en conversie van energie kan worden aangepakt op het niveau van wijk, stad, land of continent. In de visie van KWR zijn in het toekomstige water- en energiesysteem water, waterstof, warmte en elektriciteit integraal aan elkaar gekoppeld. Lees meer.

Meer weten? Neem contact op met onze experts

  • ir. Andreas Moerman
    ir. Andreas Moerman
    Onderzoeker Projectmanager
  • dr. Niels Hartog
    dr. Niels Hartog
    Principal Scientist

Subthema's

  • Geïntegreerde water- en energiesystemen
    Energietransitie Energietransitie

    Geïntegreerde water- en energiesystemen

    Het Nederlandse energiesysteem moet schoon en toekomstbestendig worden, maar ook betrouwbaar en betaalbaar blijven. Lokale productie van duurzame zonne- of windenergie speelt een cruciale rol in deze transitie. Door toenemende inzet van fluctuerende energiebronnen als wind en zon...

  • Duurzaam verwarmen en koelen
    Energietransitie Energietransitie

    Duurzaam verwarmen en koelen

    Ongeveer de helft van de in Nederland gebruikte energie wordt ingezet voor warmte, we kunnen dus ook spreken over een warmtetransitie. In die warmtetransitie speelt water een belangrijke rol. Water heeft een grote warmtecapaciteit, wat het mogelijk maakt...

  • Impact van de energietransitie op waterbedrijven
    Energietransitie Energietransitie

    Impact van de energietransitie op waterbedrijven

    De energietransitie beïnvloedt de bedrijfsvoering, rol en assets van drinkwaterbedrijven op uiteenlopende manieren. Er zijn algemene effecten die ook in andere sectoren doorwerken, zoals tekorten op de arbeidsmarkt en netcongestie. Daarnaast zijn er meer specifieke effecten, zoals de...