FOCUS

Grondstofhergebruik en Circulaire Systemen

Naar een duurzame en toekomstbestendige watercyclus
Klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en een groeiende wereldbevolking vragen wereldwijd om een duurzamere aanpak voor water, energie en voedselvoorziening. De uitputting van natuurlijke bronnen dwingt ons ertoe over te stappen van het lineaire economische model naar een circulaire economie, waarin materialen, energie en water worden gerecycled en hergebruikt. Dit vergt een holistische aanpak, gericht op het sluiten van kringlopen en het efficiënt beheren op systeemniveau van cruciale bronnen. 

Ontwikkel en integreer circulaire oplossingen samen met KWR

KWR helpt de watersector bij het realiseren van de overgang naar een circulaire economie. Wij ondersteunen bij het ontwikkelen en doorvoeren van maatregelen als  

  • reductie en besparing van grondstof- en energiegebruik,  
  • inzet van alternatieve grondstoffen, zoals biobased materialen, en  
  • het terugwinnen en hergebruiken van materialen in en buiten de watercyclus, zodat minder emissies naar het milieu ontstaan.  

Met praktijkgericht onderzoek draagt KWR bij aan de ontwikkeling van circulaire oplossingen en aan de integratie van zulke oplossingen in de maatschappij. 

Op weg naar (meer) circulariteit

KWR kan ook u helpen om meer grondstofhergebruik en circulariteit voor elkaar te krijgen. Welk vraagstuk kunnen we met u oppakken?   

  • Ik wil in mijn omgeving een circulair systeem creëren. Lees dan meer op onze pagina over Circulaire systemen.

In een circulaire economie worden materialen, energie en water gerecycled en hergebruikt. De realisatie van een werkelijk circulaire economie vraagt om meer dan diverse losse maatregelen: maatregelen moeten geïntegreerd worden in het systeem en in de omgeving op verschillende schaalniveau’s, centraal en decentraal, en moeten goed aansluiten op de nationale en Europese wet- en regelgeving. KWR doet toegepast onderzoek vanuit zowel traditionele als innovatieve benaderingen en met cross-sectorale samenwerkingen. Wij creëren verbindingen tussen verschillende sectoren binnen de energie-voedsel-water-nexus. KWR-experts hebben expertise opgebouwd en kunnen u met onafhankelijke inzichten en innovatieve oplossingen helpen de juiste maatregelen te kiezen om (meer) circulaire systemen te realiseren. Lees meer.

In een ideaal circulair systeem zijn er geen emissies en geen negatieve impact op de omgeving – mogelijk zelfs een positieve impact. Onderweg naar degelijke circulaire systemen streven we ernaar de impact op en emissies naar de omgeving te voorkomen of te minimaliseren. We zoeken oplossingen om schadelijke stoffen te verwijderen of beter nog: te voorkomen dat ze  worden geproduceerd en vrijkomen. Brijn (concentraat) biedt daarbij mogelijkheden om waardevolle componenten terug te winnen, maar ook om emissies te voorkomen. Bij echt ongewenste stoffen, die we niet willen of (nog) niet kunnen hergebruiken, kiezen we voor effectief afvoeren en verwerken. Lees meer.

  • Ik wil een (potentiële) reststof (laten) hergebruiken. Lees dan meer op de pagina Hergebruik.

Wat we vroeger zagen als een afvalstroom, beschouwen we nu als een reststroom met stoffen die we opnieuw willen gebruiken. Zo winnen we grondstoffen terug op verschillende plekken in de waterketen. De kwaliteit van de teruggewonnen stoffen varieert sterk en het kan een logistieke en organisatorische uitdaging zijn om deze stoffen te transformeren tot hoogwaardige handelsproducten. KWR onderzoekt en ontwikkelt samen met partners concepten om deze uitdagingen aan te gaan, met een integrale aanpak die de overgang naar een circulaire economie en een circulair systeem bevordert. Lees meer.

 

Kunnen meten hoe circulair je werkt of hoe circulair je keuzes uitpakken is essentieel om te achterhalen wat nodig is om (verdere) vorderingen te maken richting een circulaire aanpak en economie. KWR heeft en ontwikkelt praktisch toepasbare tools en instrumenten die u kunnen helpen keuzes te maken en uw voortgang en circulaire prestaties te monitoren. Lees meer. 

Meer weten? Neem contact op met onze experts

Subthema's

  • Tools to measure circularity
    Grondstofhergebruik en Circulaire Systemen Grondstofhergebruik en Circulaire Systemen

    Tools to measure circularity

    Sustainability and circularity are societal objectives – but what is sustainable and how do you measure how circular a solution is? Instruments and tools able to systematically assess these aspects are needed to support the appraisal and decision-making...

  • Hergebruik
    Grondstofhergebruik en Circulaire Systemen Grondstofhergebruik en Circulaire Systemen

    Hergebruik

    Wat we vroeger zagen als een afvalstroom, beschouwen we nu als een reststroom met stoffen die we willen hergebruiken. Een circulaire economie vraagt immers om zuinig gebruik van (primaire) grondstoffen, hergebruik van materialen en opwaarderen van ‘afvalstoffen’ tot...

  • Emissies of negatieve impact verkleinen
    Grondstofhergebruik en Circulaire Systemen Grondstofhergebruik en Circulaire Systemen

    Emissies of negatieve impact verkleinen

    In een ideaal circulair systeem zijn er geen emissies en geen negatieve impact op onze leefomgeving en op onszelf– mogelijk is er zelfs een positieve impact. Ook terwijl we onderweg zijn naar degelijke circulaire systemen streven we ernaar...

  • Circulaire systemen
    Grondstofhergebruik en Circulaire Systemen Grondstofhergebruik en Circulaire Systemen

    Circulaire systemen

    In een circulaire economie worden materialen, energie en water gerecycled en hergebruikt. De realisatie van een werkelijk circulaire economie vraagt om meer dan diverse losse maatregelen. Er is altijd integratie in het systeem en in de omgeving nodig,...