FOCUS

Waterketen

Stem watervraag en -aanbod op elkaar af met een passende waterkwaliteit
Alle inzet van water voor menselijk, maatschappelijk en natuurlijk gebruik valt binnen de waterketen: van de zuivering voor het gebruik als drinkwater, in industrie, landbouw of natuur tot de afvoer, riolering en gemeentelijke- en industriële (afval)waterzuivering. Samenwerking tussen watergebruikers en behandelaars is van cruciaal belang voor de waterketen, want drinkwaterbedrijven, overheden (zoals waterschappen), industrie en landbouw staan met elkaar voor twee grote uitdagingen:  

  • watervraag en -aanbod op elkaar afstemmen in plaats en tijd en  
  • zorgen dat steeds voor elke toepassing een passende waterkwaliteit beschikbaar is.  

Onze veranderende omgeving – denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering – heeft invloed op de mogelijkheden om watervraag en -aanbod met een passende kwaliteit op elkaar af te stemmen; dit versterkt de noodzaak om samen innovatieve oplossingen te vinden.  

KWR-oplossingen: optimaal brongebruik, samenweren met de natuur en technologische innovatie

KWR ontwikkelt oplossingen voor waterkwaliteit en voor het afstemmen van watervraag en – aanbod. We maken daarvoor optimaal gebruik van bestaande en nieuwe bronnen, we beschermen de natuur en werken ermee samen. Daarnaast ontwikkelen we watertechnologische innovaties en passen die toe in zuiveringsprocessen en distributiesystemen. Van het landelijke perspectief tot lokale oplossingen, van wooncomplex tot zuiveringslocatie: KWR helpt u oplossingen te vinden, door te ontwikkelen en te ondersteunen bij uiteindelijke realisatie. 

Samen werken aan (de)centrale sluiting van de waterkringloop

Door de waterkringloop te sluiten, worden we beter bestand tegen perioden van waterschaarste. Het niveau waarop we de kringloop sluiten, van lokaal tot regionaal, beïnvloedt welke oplossingen bruikbaar zijn, van bestaande en nieuwe bronnen tot watertechnologische innovaties voor zuivering, opslag en distributie. Voor succesvolle toepassing helpt zorgvuldig onderzoek naar kansen en risicos, naast goede onderlinge afstemming tussen de stakeholders en een gedeelde toekomstvisie. KWR biedt deskundige en door onafhankelijk onderzoek onderbouwde begeleiding bij het opstellen, afstemmen en uitvoeren van innovaties samen met stakeholders. Laat ons helpen om passende oplossingen te vinden in de waterketen. Welk vraagstuk mogen we voor u oppakken? 

  • Ik wil onafhankelijk van de omstandigheden altijd voldoende water hebben door met andere partijen en sectoren samen stap voor stap de waterkringloop te sluiten. Lees dan meer over waterkringloopsluiting.

KWR brengt in beeld welke mogelijkheden en kansen er zijn om de waterketen lokaal of regionaal te sluiten. We onderzoeken en ontwikkelen technologieën die een dergelijke sluiting op een robuuste en veilige manier mogelijk maken. Daarvoor kijken we onder meer naar behandelingstechnieken, het terugwinnen van grondstoffen en de distributie van water. Lees meer.  

 

De behandeling van drinkwater en afvalwater gebeurt nu door onafhankelijke partijen, maar steeds vaker loopt dit systeem tegen beperkingen aan. Samen moeten zijn vraag en aanbod inventariseren en afstemmen om altijd voldoende water te hebben voor de gewenste toepassingen. Welke waterbronnen zijn beschikbaar en waar? Welke waterkwaliteit is nodig voor welke toepassing? Zuiver water uit geschikte bronnen tot de benodigde kwaliteit en blijf het water daarna zo hoogwaardig mogelijk gebruiken om opnieuw tekorten te voorkomen. KWR ontwikkelt kennis en (innovatieve) zuiveringstechnieken en -concepten, van <1 tot circa 5000 liter per uur. Onze kennis van modellen zetten we in om concepten te onderbouwen, de effectiviteit van zuiveringsoplossingen te voorspellen of te optimaliseren en te onderzoeken welke waterstromen geschikt (te maken) zijn voor welke toepassingen. Lees meer . 

 

  • Ik wil mijn waterdistributiesysteem toekomstbestendig maken door bestaande infrastructuur te verbeteren of vervangende infrastructuur te ontwerpen. Lees dan meer over innovatieve waterdistributie.

Waterdistributiesystemen zorgen voor transport van (drink)water naar gebruikers. Een distributiesysteem met ruimte voor wateropslag en een slimme verdeling van het water kan schommelingen in watervraag en -aanbod over plaats en tijd opvangen. En als het systeem goed ontworpen is, gaat de waterkwaliteit tijdens het transport nauwelijks achteruit. Bij de aanleg van waterdistributiesystemen is meer aandacht nodig voor de steeds ‘drukkere’ ondergrond, waarin ook warmte- en glasvezelnetten hun plek innemen en de waterdistributiesystemen kunnen beïnvloeden. KWR zet kennis over slim leidingnetontwerp, -monitoring en samenwerking tussen gebruikers van de ondiepe ondergrond in om te komen tot robuuste distributiesystemen van én voor alle watergebruikers. Lees meer. 

 

Meer weten? Neem contact op met onze experts

  • dr.ir. Karel van Laarhoven
    dr.ir. Karel van Laarhoven
    Onderzoeker
  • ir. Ralph Beuken
    ir. Ralph Beuken
    Onderzoeker Projectmanager
  • dr.ir. Mirjam Blokker
    dr.ir. Mirjam Blokker
    Principal Scientist Teamleider

Subthema's

  • Innovatieve waterdistributie
    Waterketen Waterketen

    Innovatieve waterdistributie

    Waterdistributiesystemen zorgen voor transport van (drink)water naar gebruikers. Een distributiesysteem met ruimte voor wateropslag en een slimme verdeling van het water kan schommelingen in watervraag en -aanbod over plaats en tijd opvangen. Een goed ontworpen distributiesysteem zorgt er...

  • Waterketen Waterketen

    Innovatieve waterzuivering

    De behandelingen van drinkwater en van afvalwater worden nu vooral onafhankelijk van elkaar door verschillende partijen uitgevoerd. Om altijd over voldoende water te kunnen beschikken voor alle toepassingen, is het belangrijk te inventariseren welke waterbronnen (zoet- en zout)...

  • Waterketen Waterketen

    Waterkringloopsluiting

    KWR brengt de mogelijkheden en kansen in beeld om de waterketen lokaal of regionaal te sluiten. Wij onderzoeken en ontwikkelen technologieën die waterkringloopsluiting zo robuust en veilig mogelijk maken, inclusief waterhergebruik door zuivering, het terugwinnen van grondstoffen en...