FOCUS

Zoetwaterbeschikbaarheid

Zoet water is een schaars goed, benut de mogelijkheden optimaal
Voldoende water, van goede kwaliteit – voor alle gebruikers en functies: dat is in Nederland en internationaal steeds meer een uitdaging, zeker voor de lange termijn. Er staat steeds meer druk op de bronnen van zoet water, onder andere door klimaatverandering. Terwijl de vraag naar zoetwater voor allerlei toepassingen toeneemt, neemt het aanbod juist af of wordt minder betrouwbaar. Het wordt steeds moeilijker om te zorgen dat waar nodig voldoende zoetwater van een voldoende kwaliteit beschikbaar is. Voor de samenleving is het essentieel om te werken aan een klimaatrobuuste en toekomstbestendige zoetwaterbeschikbaarheid.  

KWR brengt puzzelstukken voor zoetwaterbeschikbaarheid bij elkaar

KWR-onderzoekers ontwikkelen en gebruiken methoden en gereedschappen om de zoetwaterbeschikbaarheid te analyseren en waar nodig te vergroten, op lokaal én regionaal niveau. Zoetwaterbeschikbaarheid realiseren is een ingewikkelde puzzel en ons onderzoek helpt om op lokale schaal de beschikbare ‘puzzelstukjes’ uit te breiden en te verbeteren, bijvoorbeeld met (her)gebruik van natuurlijke en alternatieve bronnen voor uiteenlopende toepassingen. We onderzoeken mogelijkheden om water ondergronds te bergen, met innovatieve technieken en onder soms uitdagende omstandigheden, maar kijken ook naar nieuwe technieken voor de opvang van water op groene daken in de stad.  

Stakeholders werken samen aan de watertransitie

Op regionale schaal werken we aan een watertransitie in samenwerking met verschillende stakeholders die samen de puzzel van vraag, aanbod en lokale mogelijkheden moeten leggen. We bieden methoden en tools om het gesprek aan te gaan over waterbeschikbaarheid, met oog voor verschillende belangen en behoeften. Zo komen we samen tot gedragen én onderbouwde vraagstellingen en creëren we handelingsruimte. Bodem en grondwater staan in onze aanpak centraal, dus een goede grondwaterkwaliteit is cruciaal. Daarvoor doet KWR baanbrekend onderzoek, van achterhalen welke stoffen in de ondergrond aanwezig zijn en hoe die zich gedragen tot de effecten van eventuele beleidsmaatregelen. Met een breed scala aan onderzoek bieden we handvatten voor de bescherming van de kwaliteit van het grondwater, nu en in de toekomst.  

KWR kan ook u verder helpen met uw vraagstukken rond zoetwaterbeschikbaarheid. Welke vraag kunnen we samen met u oppakken? 

  • Ik wil altijd voldoende water tot mijn beschikking hebben. Lees dan meer op de pagina Voldoende water.

Klimaatverandering en droogte zetten de waterbeschikbaarheid onder druk. KWR onderzoekt de processen achter verdamping en grondwateraanvulling en ontwikkelt oplossingen als ondergrondse waterberging, regelbare drainage en subirrigatie die kunnen bijdragen aan voldoende water voor diverse sectoren. Lees meer.

 

Inzet van alternatieve waterbronnen en hergebruik van water kunnen bijdragen aan de beschikbaarheid van voldoende water. KWR onderzoekt hoe dat verantwoord kan, zonder risico’s voor milieu en volksgezondheid en helpt de benodigde samenwerking tussen sectoren, wateraanbieders en watervragers te organiseren. Lees meer.

 

De grondwaterkwaliteit staat onder druk: vervuilingen uit het verleden dringen soms pas na decennia door tot bijvoorbeeld drinkwaterbronnen en ook nieuwe stoffen zorgen voor bedreigingen. KWR biedt de gedegen kennis over interacties tussen water, bodem en stoffen die nodig is om risico’s te beoordelen, de kwaliteit van grondwater te verbeteren of te beschermen en verantwoord water te infiltreren.  Lees meer.

 

Over de verdeling van het beschikbare water moeten op regionaal niveau onderbouwde keuzes worden gemaakt door alle stakeholders. KWR biedt inzicht in de effecten van maatregelen en aanpassingen en maakt die zichtbaar via modellen en serious games, zodat regionale partners gedegen en uitlegbare beslissingen kunnen nemen om te komen tot een toekomstbestendig watersysteem. Lees meer.

Meer weten? Neem contact op met onze experts

  • dr. Klaasjan Raat
    dr. Klaasjan Raat
    Senior onderzoeker Projectmanager/Portfoliomanager
  • prof.dr.ir. Ruud Bartholomeus
    prof.dr.ir. Ruud Bartholomeus
    Chief Science Officer / Principal scientist

Subthema's

  • Regionale zoetwatervoorziening in samenspel
    Zoetwaterbeschikbaarheid Zoetwaterbeschikbaarheid

    Regionale zoetwatervoorziening in samenspel

    Waterbeschikbaarheid is een verdelingsvraagstuk waarover op regionaal niveau gezamenlijk keuzes worden gemaakt. Hoeveel water kunnen we duurzaam winnen, zonder schade aan natuur? Welke functies passen waar in het landschap? Loont het om extra water te infiltreren, en waar...

  • Grondwater van goede kwaliteit
    Zoetwaterbeschikbaarheid Zoetwaterbeschikbaarheid

    Grondwater van goede kwaliteit

    Dankzij de overwegend goede en stabiele kwaliteit is grondwater in Nederland een van belangrijkste bronnen van zoet water. De grondwaterkwaliteit staat echter onder toenemende druk. Drinkwaterbedrijven treffen steeds vaker en steeds meer stoffen aan in hun winputten. Verontreinigingen...

  • Alternatieve bronnen en waterhergebruik
    Zoetwaterbeschikbaarheid Zoetwaterbeschikbaarheid

    Alternatieve bronnen en waterhergebruik

    Een manier om zuinig te zijn op de huidige bronnen voor zoet water, voornamelijk grondwater, is het inzetten van alternatieve zoetwaterbronnen en het water dat we hebben meerdere keren gebruiken voor we het afvoeren naar oppervlaktewater en het...

  • Voldoende water
    Zoetwaterbeschikbaarheid Zoetwaterbeschikbaarheid

    Voldoende water

    De zoetwatervoorziening in Nederland staat onder druk. We kunnen niet elk moment van het jaar rekenen op voldoende zoet water voor alle behoeften, zeker niet gedurende de langere perioden van droogte door klimaatverandering. Tegelijkertijd neemt de vraag naar...