Gezocht! Kunstenaar voor ‘Artist in residence’ bij KWR

Water vormt de basis van ons leven. Het is nodig voor de natuur, voor mensen, voor voedselproductie en voor economische ontwikkeling. De beschikbaarheid van voldoende, schoon water is een wereldwijd maatschappelijk vraagstuk geworden.

KWR Water Research Institute nodigt kunstenaars uit om te solliciteren op de functie van ‘Artist in Residence’, voor een periode van ongeveer vijf maanden. Het ‘Artist in Residence’ programma richt zich op het versterken van onze transdisciplinaire capaciteit en het stimuleren van innovatieve samenwerking binnen de Nederlandse watersector.

Over KWR

KWR is een onderzoekinstituut en genereert kennis om de watersector in staat te stellen water-wise te opereren in onze verstedelijkte samenleving. Bij KWR voelen we een professionele en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van water. Onze wetenschappelijke bevindingen en de praktische innovaties die daaruit voortvloeien, dragen wereldwijd bij aan een duurzame beschikbaarheid van water in de stedelijke waterketen en de natuur.

In een waterwijze wereld werken we aan een optimale inrichting en beheer van de watercyclus, met een circulaire economie als belangrijke drijfveer en de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN voor ogen. Leidend bij het onderzoek van KWR zijn acht maatschappelijke opgaven (Wat KWR doet – KWR).

Waarom willen wij een artist in residence?

De aanleiding voor dit ‘Artist in residence’ project is tweeledig:

  1. de huidige tekortkomingen in het aanpakken van duurzaamheidsuitdagingen en
  2. de erkenning dat een nieuw perspectief, met name vanuit de kunst, essentieel is om transformatieve verandering teweeg te brengen.

In eerder onderzoek (Kunst/Wetenschap-Samenwerkingen voor Transformatieve Verandering in de Watersector), hebben KWR-wetenschappers aangetoond dat kunst/wetenschap-samenwerkingen transformatief leren – essentieel voor transformatieve verandering – kunnen bevorderen. Nu willen wij deze transdisciplinaire samenwerking in de praktijk brengen.

Wat verwachten wij van de kunstenaar?

De specifieke invulling van het programma wordt in overleg met de geselecteerde kunstenaar bepaald. Wij verwachten een beschikbaarheid van ongeveer vijf maanden bij een fulltime inzet. Wij zoeken een kunstenaar die niet alleen een creatieve kracht is, maar ook een verbindende en vernieuwende rol kan spelen binnen ons instituut. Een kunstenaar die bereid is de grenzen van kennis, disciplines en perspectieven (binnen- en buiten KWR) te verkennen en uit te dagen. Daarbij denken we aan de volgende punten:

  • Openheid en nieuwsgierigheid: Een intrinsieke bereidheid om de wereld van wetenschap en waterbeheer te verkennen. De kunstenaar stelt zich open voor de ideeën, methodologieën en perspectieven van de wetenschappers en brengt tegelijkertijd een eigen perspectief in.
  • Proactieve samenwerking: De kunstenaar neemt ook eigen initiatief in het leggen van verbindingen en het opbouwen van relaties met onderzoekers en andere betrokkenen (KWR zal dit daarnaast ook faciliteren). Dit betekent actief contact zoeken, vragen stellen en kritisch doorvragen, terwijl de kunstenaar zelfstandig onderzoek verricht om ideeën verder te ontwikkelen.
  • Kritische reflectie en grensverkenning: De kunstenaar onderzoekt en maakt de epistemische grenzen van (verschillende disciplines binnen) KWR zichtbaar (KWR’s expertises). Dit houdt in dat de kunstenaar helpt bloot te leggen waar en waarom kennisgebieden en perspectieven niet overlappen of juist vruchtbaar naast elkaar bestaan.
  • Innovatie en experiment: De kunstenaar daagt bestaande denkpatronen uit en houdt ons een spiegel voor. Dit kan door middel van kunstwerken, processen of interventies die prikkelen en ruimte scheppen voor reflectie en dialoog. Het proces mag – en moet – schuren. Wij zoeken geen herhaling van het bekende, maar een samenwerking die de potentie heeft om nieuwe ideeën, werkwijzen of inzichten te creëren die zowel de kunsten als de wetenschap verrijken.
  • Leren en integreren: De kunstenaar is bereid om kennis en expertise die al aanwezig zijn bij KWR te absorberen en die te integreren in het eigen werk. Dit betekent het vertalen/integreren van wetenschappelijke kennis naar artistieke taal, maar ook het terugbrengen van artistieke inzichten naar de wetenschappelijke praktijk.

Daarnaast is er ruimte om in overleg af te stemmen hoeveel kader wenselijk is. Of er bijvoorbeeld gewerkt wordt rond een specifieke uitdaging of juist vrij geëxploreerd wordt om nieuwe perspectieven te ontdekken, wordt gezamenlijk afgestemd. Samen bepalen we de vorm die het beste past bij het artistieke proces van de kunstenaar en de doelstellingen van KWR. Nederlands spreken/schrijven is een pré, geen must.

Ons aanbod voor jou!

  • Een stipendium dat wordt vastgesteld volgens de richtlijn kunstenaarshonoraria (Home – Kunstenaarshonorarium) en naar voorbeeld van de academie van kunsten (Richtlijnen 2024/2025 | Academie van Kunsten). Hierbij werken we met een overeenkomst van opdracht voor een periode van 4-6 maanden.
  • Toegang tot de expertise en faciliteiten van KWR (in Nieuwegein).
  • De mogelijkheid om het werk te presenteren op conferenties en tentoonstellingen.

Ben jij dé kunstenaar die wij zoeken? Wil jij bijdragen aan de transdisciplinaire samenwerking binnen KWR én de watersector? Stuur dan je motivatiebrief én portfolio vóór 23 februari 2025 naar vacancy@kwrwater.nl onder vermelding van vacaturenummer 20255050.

De kennismakingsgesprekken zullen in maart 2025 worden gepland. In een tweede ronde kan om een presentatie worden gevraagd. We starten in overleg, maar bij voorkeur uiterlijk in mei 2025.

Meer informatie

Voor meer inhoudelijke informatie over deze functie kun je contact opnemen met Katja Barendse (onderzoeker Resilience Management & Governance) per telefoon 030 6069 729 of per email katja.barendse@kwrwater.nl.

Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met José van Lieshout (Adviseur Human Resources) per telefoon 030 6069 536 of per e-mail jose.van.lieshout@kwrwater.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

delen